Eelco Fortuijn

Interview kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen maart 2014

Wie ben je?

Ik ben Eelco, getrouwd en vader van een zoon en een dochter. Sinds kort wonen wij in Haarlem. Ik ben geboren in 1970 en studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Ik liep stage in Ethiopië en kreeg steeds meer interesse in eerlijke handel en mondiale duurzaamheid. Ik besloot om voor één doel te gaan: alle producten in de Nederlandse winkelstraat eerlijk en duurzaam, zodat het niet ten koste gaat van mens en milieu. Mijn levensmotto is: doe een ander wat je wilt dat jou geschiedt. Als ik in een noodsituatie zou zitten, dan zou ik het heerlijk vinden als een ander mij in staat zou stellen om mijzelf te redden. Het belangrijkste is voor mij dat ik mensen kansen wil bieden, door een eigen inkomen te genereren.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben directeur van Fairfood, een lobby-organisatie die ik in 2002 oprichtte. Fairfood richt zich op duurzame en eerlijke voedsel-ketens, zoals het loon van de ananasplukkers uit de Filippijnen en het inkomen van de vanille-boeren uit Madagaskar.

Waarom de ChristenUnie?

Veel mondiale en lokale thema's op gebied van duurzaamheid en eerlijke handel hangen met elkaar samen. Als wij hier minder CO2 uitstoten, warmt de aarde minder op en krijgen arme gebieden minder te maken met droogte en daardoor honger. Als consumenten hier een eerlijke prijs willen betalen, hebben boeren een beter leven. Dit soort thema's zijn voor mij cruciaal en hangen samen met een Bijbelse visie op omgaan met elkaar en met de schepping.

We moeten de komende jaren een antwoord zien te vinden op de vraag wie er verantwoordelijk is voor het publieke domein. Op dit moment wijzen overheid, bedrijfsleven en consument steeds weer naar de ander. In mijn ogen is de overheid als marktmeester verantwoordelijk voor het bewaken van de spelregels. Bijvoorbeeld spelregels die zorgen dat de vervuiler betaalt, dat is een heel begrijpelijk concept. Duurzaamheid is weliswaar een issue in het publieke domein, waar overheid en burgers de dienst uitmaken, maar ik zie toch ook een belangrijke rol weggelegd voor consumenten en bedrijven, die in het private domein opereren, omdat daar de ethiek geldt: maak geen misbruik van een falende overheid. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld veel actiever hun duurzaamheid en eerlijke handel in hun marketing betrekken.

Als burgemeester van Haarlem zou ik....

Van Haarlem niet alleen de beste, maar ook de duurzaamste winkelstad van Nederland willen maken

Mooi(ste) aan Haarlem?

De combinatie van Noord Hollandse nuchterheid en het oog voor kwaliteit en schoonheid.

Favoriet(en)

Boek:

Jonathan Safran Foer – Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Film: The Matrix
Muziek: Blur, oude U2 en Zita Zwoon
Hobby:

Reizen, fietsen en muziek (luisteren en maken, als pianist / toetsenist in een bandje)