Frank Visser

Interview kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen maart 2014

Wie ben je?

Ik woon mijn hele leven al in Haarlem en ben dus een echte “mug”. Mijn vrouw is Friezin en opgegroeid in Drachten. We wonen met onze dochter (4) en zoon (2) in de kop van Haarlem-Noord. Ik heb 25 jaar in het Kleverpark gewoond en een paar jaar in de Bomenbuurt. Sinds 2008 woon ik in het Vondelkwartier, een hele gezellige buurt.

Mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht op het Mendelcollege. Daarna heb ik planologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Door de discussies tijdens colleges planologie ben ik geïnteresseerd geraakt in de politiek. Ik ben lid van de ChristenUnie sinds ongeveer 1996, toen was het nog de RPF. Al snel zat ik in het landelijk bestuur van de jongerenorganisatie van de partij en werd ik ook in Haarlem actief voor de kiesvereniging.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk bij de Tweede Kamerfractie als beleidsmedewerker voor Infrastructuur, Milieu, Veiligheid, Wonen en Visserij. Dat betekent dat ik debatten, moties en Kamervragen voorbereid voor een aantal Tweede Kamerleden van de ChristenUnie. Ik doe dit nu bijna 8 jaar en heb daardoor al veel ervaring met het politieke handwerk. Daarvoor was ik parttime webmaster op het partijbureau. Kortom: de ChristenUnie zit aardig in mijn vezels.

Binnen mijn kerk, Pinkstergemeente Immanuël in de Indische Buurt, ben ik actief als vrijwilliger in het kinderwerk. Ik leid momenteel om de paar weken groep 7/8. Het is super tof om met kinderen die tegen de pubertijd aan zitten na te denken over geloofszaken, maar ook gewoon te dollen.

Waarom de ChristenUnie?

Omdat de ChristenUnie een uitgesproken christelijke partij is en op bijbelse uitgangspunten aanspreekbaar is heb ik uit overtuiging gekozen voor de ChristenUnie. Ik vind het mooi om met christenen uit zoveel verschillende kerken samen te werken aan een christelijk geluid in de politiek. Ik voel mij thuis bij de standpunten van de partij: sociaal en duurzaam, maar ook wijzend op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, organisaties en bedrijven. We kunnen en moeten niet alles van de overheid verwachten.

De ChristenUnie heeft een unieke mix van standpunten die je bij geen enkele andere partij vindt. We zijn niet links en niet rechts, maar christelijk-sociaal. Dit spreekt veel mensen aan, ook mensen die geen christen zijn. Het is een uitdaging om dit te laten zien tijdens de campagne. Ik hoop dat steeds meer gaan denken: “De ChristenUnie is zo gek nog niet, ze hebben een goed verhaal.”

Tenslotte vind ik politiek gewoon leuk. Ik houd van debatteren en ben van nature kritisch ingesteld. Door mijn werk heb ik geleerd om snel te lezen en dat is handig om in alle papieren stukken die de gemeenteraad over zich heen gestort krijgt die dingen te vinden die beter of anders kunnen en daar scherpe vragen over te stellen. Het uiteindelijke doel is immers dat er goede besluiten worden genomen voor Haarlem. Zo wil ik vanuit de politiek de vrede, het goede voor de stad zoeken (Jeremia 29:7). Het bijbelse woord shalom is veel breder dan alleen vrede. In de nieuwste bijbelvertaling staat “bloei van de stad” en dat vind ik een hele rake typering. Dat is mijn drijfveer!

Als burgemeester van Haarlem zou ik....

Mensen die methadon krijgen zo snel mogelijk een traject aanbieden om echt van hun verslaving af te komen. We moeten ook langdurig verslaafden niet opgeven! Overlast bestrijden is natuurlijk belangrijk maar het gaat uiteindelijk om mensen.

Ook zou ik zorgen voor goed onderhoud. De enorme onderhoudsachterstand van wegen, bruggen, kades, scholen en openbaar groen is de afgelopen jaren kleiner geworden maar de achterstand is nog niet weg. Geld hieraan uitgeven is misschien niet zo aansprekend, maar als je het niet doet dan ontstaan er problemen. Dan krijg je te maken met bruggen en kades die op instorten staan en ben je veel meer geld kwijt.

Verder zou ik onmiddellijk een programma starten waarbij alle uitgaven van de gemeente tegen het licht worden gehouden want bezuinigingen zijn helaas noodzakelijk. We redden het niet met de kaasschaaf. Een fundamentele doordenking wat de gemeente wel en niet blijft doen is nodig.  Er moet een stappenplan komen hoe de enorme schuld van Haarlem (zo'n 500 miljoen euro!) de komende jaren kan worden verlaagd, terwijl sociale voorzieningen voor bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten wel in stand blijven. Laten we met een frisse blik naar alles gaan kijken. Verkoop bijvoorbeeld één van de cultuurpodia. Er moet nu nog jaarlijks gemeentesubsidie bij. De economische crisis biedt ook kansen voor een nieuw elan!

Mooi(ste) aan Haarlem?

Thuis! Lekker stoeien met de kinderen of met vrienden een spelletjesavond doen. Ik ga graag eten bij ’t Goede Uur een heel knus kaasfondue restaurant in de Vijfhoek, echt een aanrader! Verder is er zoveel mooi aan Haarlem: de historische binnenstad, het mooiste station van het land en natuurlijk de duinen, al liggen die dan formeel in de gemeente Bloemendaal.

Favoriet(en)

Boek:

Christelijke thrillers en romans, In alle redelijkheid van Tim Keller en de boeken van Adrian Plass.
Film: The Pelican Brief en Oceans Eleven
Muziek: Gospel en Praise
Hobby: Politiek is ook een beetje mijn hobby. Daarnaast het kinderwerk in mijn kerk. Op mijn vrije avonden kijk ik samen met mijn vrouw graag een goede crime serie: NCIS, NCIS Los Angeles en CSI. Heerlijk om proberen de clou te achterhalen voordat de aflevering is afgelopen en fantastische karakters.

J