Spelregels nieuwbouw te rigide

IMG_5290.JPGdonderdag 20 december 2018 23:42

De gemeenteraad heeft nieuwe spelregels voor nieuwbouw in Haarlem opgesteld. De spelregels waren nodig doordat in het nieuwe coalitieakkoord wordt ingezet op het bouwen van meer sociale huurwoningen. Raadslid Frank Visser: “Ik vrees dat door deze regels in Haarlem uiteindelijk juist minder gebouwd zal worden”.

Belangrijkste wijziging is dat bij elk nieuwbouwproject straks 40% sociale huur het uitgangspunt is. Dit was 30%. Daarnaast moet nog eens 40% middeldure huur of koop zijn. Deze eis brengt enkele lopende projecten in gevaar. Zo was er bijna een akkoord over de bouw van honderden woningen bij winkelcentrum Schalkwijk. Dit plan staat nu op losse schroeven omdat sociale huurwoningen minder opleveren. De wijkraden van Schalkwijk verzetten zich ook tegen deze nieuwe eis omdat in Schalkwijk verhoudingsgewijs al veel sociale huurwoningen zijn. Zij willen dat de vernieuwing van het winkelcentrum snel start en dat de eis van 40% sociale huur daarom wordt losgelaten.

De ChristenUnie stelt dat we in percentages niet kunnen wonen. Visser: “De 40 procent norm is te rigide. Het aantal woningen is veel belangrijker. Zie de recente discussie over het terrein van het Spaarne Gasthuis in Schalkwijk. Hier komt nu wel 40% sociale huur maar het totaal aantal woningen zal circa 150 woningen lager zijn omdat ondergronds parkeren nu onbetaalbaar is geworden. Per saldo is het aantal extra sociale huurwoningen laag. Als we meer inzetten op doorstroming dan zouden wel eens meer sociale huurwoningen beschikbaar kunnen komen dan door strikt die eis van 40% te hanteren.

Opmerkelijk is dat onderzoek van de gemeente aantoont dat er vooral behoefte is aan middeldure koop en minder aan middeldure huur. Toch wil het college juist meer middeldure huur  bouwen dan middeldure koop. Ook wil het college het soort woningen gaan reguleren via het bestemmingsplan. De ChristenUnie heeft daar grote vraagtekens bij. Visser: “Dit lijkt overregulering. Ik zie bovendien de toegevoegde waarde niet ten opzichte van de beoogde doelgroepenverordening die het toewijzen van woningen regelt en de anterieure overeenkomsten waarmee het college afspraken kan maken met grondeigenaren.”

Op twee punten heeft de ChristenUnie een amendement ingediend. Beide amendementen hebben het in de raad niet gehaald.

Het eerste amendement vraagt de inkomenseis van maximaal 1,5x modaal voor een middeldure huurwoning los te laten. Ook dit lijkt overregulering. Er komt immers ook al voorrang voor mensen die doorstromen vanuit een sociale huurwoningen. Bovendien kan het zorgen dat mensen die net iets meer verdienen in het nauw komen omdat zij dan moeilijker een huurwoning kunnen vinden.

Het tweede amendement vraagt om kleine verhuurders van een sociale huurwoning niet te verplichten hun woning aan te bieden via woonservice. Dit zou namelijk wel eens een laatste duwtje voor deze verhuurders kunnen zijn om de huur van hun woningen zodanig te verhogen dat ze niet meer onder sociale huur vallen. Ook maakt het voor ouders onmogelijk om een woning voor hun kinderen te kopen en vervolgens voor een lage huur te verhuren.

 

AMENDEMENT 1,51x modaal ook in middeldure huur

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 20 december 2018,

In beraadslaging over de Nota Kaders en instrumenten sociale huur en middensegment

Overwegende dat:

  • Spelregel 9 onderdeel 3 inhoudt dat de nieuw op te leveren middeldure huurwoningen en de woningen uit deze categorie die na mutatie vrijkomen worden toegewezen aan huishoudens met een middeninkomen tot 1,5x modaal
  • Deze regel kan zorgen dat de groep daar net boven in het nauw komt
  • De voorrang voor doorstroming uit de sociale huur al voldoende zorgt dat lagere middeninkomens als eerste worden bediend

BESLUIT

Op blz. 18 spelregel 9 onderdeel 3 te schrappen

En gaat over tot de orde van de dag.

Frank Visser, ChristenUnie

 

AMENDEMENT Sociale huur particulieren niet persé via woonservice

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 20 december 2018,

In beraadslaging over de Nota Kaders en instrumenten sociale huur en middensegment

Overwegende dat:

  • Spelregel 5 stelt dat de verdeling/toewijzing van alle sociale huurwoningen verloopt via Woonservice
  • Dit een drempel kan zijn voor particuliere eigenaren met een beperkt aantal woningen om sociaal te verhuren en hierdoor liberalisatie van deze woningen kan uitlokken
  • Het zo onmogelijk wordt voor particuliere eigenaren aan bijvoorbeeld familie te verhuren;
  • Bij de verhuurderheffing om vergelijkbare redenen woningen die worden verhuurd door eigenaren met minder dan 10 woningen in hun bezit zijn uitgesloten;

BESLUIT

Op blz. 17 spelregel 5 te wijzigen door de zin “De verdeling/toewijzing verloopt via Woonservice” te wijzigen in “De verdeling/toewijzing verloopt via Woonservice voor zover het gaat om toegelaten instellingen en om verhuurders die meer dan 10 woningen sociaal verhuren”

En gaat over tot de orde van de dag.

Frank Visser, ChristenUnie

 

« Terug

Archief > 2018 > december

Geen berichten gevonden