Nieuwe middelbare school Schalkwijk niet haalbaar

20151224_125836.jpgdonderdag 23 april 2020 22:33

Een raadsmeerderheid wil een onderzoek naar de realisatie van een nieuwe middelbare school in Schalkwijk. De komende jaren worden hier veel nieuwe woningen gebouwd en in dit stadsdeel is slechts één middelbare school die HAVO/VWO onderwijs aanbiedt (het Rudolf Steiner). De ChristenUnie heeft tegen dit onderzoek gestemd. Raadslid Frank Visser: “De komende jaren groeit het aantal scholieren niet en onder de schoolbesturen is geen draagvlak. Dit onderzoek kost circa 25.000 euro terwijl de uitkomst nu al vaststaat”.

Het aantal scholieren stabiliseert zich de komende jaren in Haarlem ondanks de voorgenomen bouw van 10.000 woningen. Dit komt onder meer door de vergrijzing. Daarnaast zullen in veel nieuwbouwwoningen jonge gezinnen komen. Het duurt daarom nog jaren voordat een effect zichtbaar is voor de middelbare scholen.

Een aantal jaar geleden is een nieuwe middelbare school in Schalkwijk na een paar jaar gesloten. Er waren te weinig leerlingen omdat de meeste ouders de voorkeur gaven aan andere scholen. Volgens de ChristenUnie is de situatie niet anders. Weliswaar is het aanbod middelbaar onderwijs in Schalkwijk beperkt maar op fietsafstand zijn veel populaire scholen zoals het ECL, het Sancta, het Hageveld en het Stedelijk Gymnasium.

Omdat het totaal aantal middelbare scholieren in Haarlem voorlopig niet groeit is er onder de schoolbesturen ook geen draagvlak. Een nieuwe school zou betekenen dat bij andere scholen lokalen leeg komen te staan. Raadslid Frank Visser: “Een onderzoek naar een nieuwe middelbare school is zinloos als de schoolbesturen er geen brood in zien. Zij gaan immers over het stichten van nieuwe scholen en niet de gemeenteraad. Die kan alleen beslissen over de financiering van bouwplannen. Wat betreft de ChristenUnie richt het college zich op de grote opgave in vernieuwing en verduurzaming van de bestaande schoolgebouwen en het bouwen van nieuwe basisscholen. Want het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd groeit in sommige wijken wel sterk. Dat kost de komende jaren miljoenen.”

« Terug