Stadsdichter heeft schone lei nodig

dichterstadkleu.jpgdonderdag 24 september 2020 19:09

De ChristenUnie is verrast door de keuze voor de nieuwe stadsdichter gezien de eerdere veroordeling voor opruiing tijdens rellen in de Haagse Schilderswijk en de uitspraken die hij heeft gedaan in een rap uit 2012 over de Holocaust. De systematische uitroeiing van Joden mag op geen enkele manier gebagatelliseerd worden. Vergelijken van menselijk leed is hoe dan ook zinloos.

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week Darryl Danchelo Osenga benoemd als stadsdichter voor twee jaar na een advies van de Benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem. Hierover is ophef ontstaan omdat de nieuwe stadsdichter in een gedicht de Holocaust heeft vergeleken met slavernij. In dit gedicht staat onder andere de passage "De Holocaust is slechts een cover up voor domme schapen". 

Raadslid Frank Visser: "Deze uitspraak kan niet. Hoe erg slavernij ook is, en helaas zijn er ook in deze moderne tijd nog veel slaven, dat rechtvaardigt niet om zo te spreken over de Holocaust, een zeer zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Het is sowieso onverstandig om menselijk leed te vergelijken. Zo'n vergelijking gaat altijd mank."

Het verleden van de stadsdichter is besproken in een gesprek met de burgemeester. Visser: "Ik heb begrepen dat de stadsdichter tijdens dit gesprek heeft gezegd spijt te hebben van zijn fouten waarvoor hij veroordeeld is. De ChristenUnie is van mening dat een stadsdichter mensen op een positieve manier moet inspireren en prikkelen. Ik vind dat iemand een tweede kans moet kunnen krijgen. Daarbij hoort echter ook dat onomwonden afstand wordt genomen van fouten uit het verleden. Ik zou daarom graag horen dat de nieuwe stadsdichter ook de uitspraken over de Holocaust terugneemt. Alleen dan is er een schone lei waar een nieuw stadsgedicht op kan worden geschreven. Het zou een mooi gebaar zijn als het eerste gedicht van de stadsdichter een eerbetoon is aan de vele de slachtoffers die zijn gevallen in Haarlem tijdens de Holocaust en in het verzet."

« Terug