Peter van der Beek

Interview kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen maart 2014

Wie ben je?

Mijn naam is Peter van der Beek 60 jaar oud en geboren en getogen Haarlemmer. Sinds 1978 gehuwd met Erna van der Beek- Salomé. Ik ben opgegroeid in de oude Amsterdamse buurt, waar ik een leuke tijd heb doorgebracht. Echt zo’n gezellige arbeiderswijk waar de meeste mensen elkaar kenden. En kerkelijk grootgebracht in de gereformeerde kerk (de toenmalige zuid oosterkerk). Ik ben sinds 1982 lid van de kerk van de Nazarener en ben daar actief in verschillende taken. De geschiedenis van Haarlem heeft mijn grote interesse en ook de geschiedenis van Israël en het jodendom waar tenslotte de wortels van het christendom liggen.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben hovenier. Ik heb daarnaast 12,5 jaar in de wijkraad Boerhaavewijk gezeten en daar ook een periode secretaris geweest. Ook ben ik bestuurslid van het “Kruispunt” en van een overkoepelende huurdersorganisatie (Bewonerskern Pré Wonen Zuid-Kennemerland). Ik ben ook al vele jaren actief binnen het CNV.

Waarom de ChristenUnie?

Ik was voorheen lid van het CDA, maar ben daar weggegaan uit onvrede met de koers van de landelijke partij. Ik heb daar in het plaatselijk bestuur gezeten en heb ook een periode de fractievergaderingen bijgewoond omdat ik eens gevraagd was om schaduw raadslid te worden, maar dat is er niet van gekomen. Ik ben lid geworden omdat de ChristenUnie een duidelijk Christelijk geluid laat horen en dat in de praktijk wil laten zien. En omdat er een grote betrokkenheid is met de mens en maatschappij. Ook neemt de staat Israël een belangrijke plaats in binnen de ChristenUnie.

Als burgemeester van Haarlem zou ik....

Veel aandacht hebben voor een veilige en schone wijk, ook in de buitenwijken, want daar mankeert het nu wel eens aan. Ook moeten we zorgen dat het onderhoud van de stad op peil blijft en dat de stad voldoende aandacht schenkt aan het groen in de stad. Tevens zou ik mijn best doen meer toeristen naar de stad te krijgen. Misschien moeten we eens onderzoeken of verlaging van de toeristenbelasting hierbij kan helpen. We moeten het ook aantrekkelijker maken voor bezoekers hier meer dan een dag te blijven. We moeten Haarlem meer promoten bijvoorbeeld door nog meer samen te werken met Amsterdam. Ik zou mij tenslotte inzetten voor de geweldige musea die we hier hebben. Zij zullen vrijwel zeker ook moeten bezuinigen, maar we moeten voorkomen dat musea het hierdoor niet meer redden.

Mooi(ste) aan Haarlem?

Mijn mooiste plek is vooral de Grote Markt met vooral de Grote of St. Bavo kerk die overal boven uit steekt en zijn prachtig orgel.

Favoriet(en)
Boek: Boeken lezen doe ik niet zoveel meer op dit moment, terwijl ik als kind uren kon zitten lezen zoals b.v. de Kameleon en Snuf de hond. Maar als favoriet las ik boeken van de schrijver Norel.  Andere boeken zijn ook Vanya, in Zijn armen de lammeren en gevangene die indruk op mij gemaakt hebben. Ook boeken over Haarlem lees ik zo nu en dan op beperkte schaal.
Film: Als ik films kijk zie ik het liefst films met een waar gebeurt verhaal zoals de Schuilplaats. Ik kijk verder graag vooral naar de Engelse detective series
Muziek: Is heel divers, maar klassiek en Nederlands talig zijn de voornaamste.
Hobby: Tuinieren, musea ’s en historische steden bezoeken en de geschiedenis van Haarlem.