Veilig Thuis in Kennemerland

veilig_thuis-logowoensdag 14 september 2016 20:35

In oktober 2015 bleek uit een inspectierapport van Inspectie Jeugdzorg dat Veilig Thuis Kennerland op slechts 12 van de 24 kwaliteitscriteria een voldoende scoorde. Er is hard gewerkt binnen de organisatie, waardoor er op dit moment slechts nog twee punten van aandacht zijn. Wethouder Snoek geeft aan dat in Haarlem de meldingen steeds beter georganiseerd worden, sinds er dit jaar een nieuw registratiesysteem is geïmplementeerd.

In de commissie Samenleving is het prestatieplan van Veilig Thuis Kennemerland en het TNO rapport “Huiselijk geweld gemeld en dan…” besproken. Hieruit blijkt dat vooral de deskundigheid van politiemedewerkers bevorderd dient te worden. Zij hebben vaak nog onvoldoende kennis om signalen van huiselijk geweld goed in te schatten en daarop te anticiperen. Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie) schrijft in een reactiebrief dat er op deskundigheidsbevordering ingezet zal worden.

Rosa Barth, schaduwraadslid ChristenUnie: “We zijn ontzettend blij met de verbeteringen binnen Veilig Thuis, waardoor kwetsbare kinderen sneller en adequater beschermd worden. Ik heb redelijk recent zelf een melding moeten doen en mijn ervaringen met Veilig Thuis zijn zeer goed. Er werd direct een crisisteam opgezet, ik werd een aantal keer gebeld om extra informatie te verkrijgen en om mij op te hoogte te houden van het vervolg. Waar ik minder tevreden over was, was de afhandeling van de politie. Het kostte een aantal telefoontjes, voordat de medewerker aan de andere kant van de lijn de situatie net zo ernstig inschatte als ik.”

“Waar ik van schrik, is dat het lastig is voor burgers om uit te vinden hoe en waar ze het beste een melding kunnen doen. Als je “melding geweld Haarlem” of “melding mishandeling Haarlem” intikt in Google, staan de Politie of Veilig Thuis niet direct in de eerste hits. Er staan vooral veel nieuwsberichten en informatieve websites.” Veilig Thuis neemt deze opmerking mee.

Rosa Barth: “En daarnaast, als ik als Haarlemmer een melding wil doen over een Haarlems gezin, dan wil ik op de site van Haarlem vinden hoe ik dat het beste kan doen. De ChristenUnie wil graag dat er een informatieve pagina op haarlem.nl komt, met een verwijsknop naar de site waar een melding gedaan kan worden en een telefoonnummer van de relevante organisaties, zoals Veilig Thuis, Meld Misdaad Anoniem en dergelijke.” Wethouder Snoek vindt dit een goed idee, neemt het mee en zal hierover terugkoppelen. 

« Terug

Archief > 2016 > september

Geen berichten gevonden