Nieuwe burgemeester aan de slag

Burgermeester Wienenwoensdag 21 september 2016 13:37

Vandaag wordt Jos Wienen geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Haarlem. Hiermee komt een einde aan een zoektocht van 9 maanden. De keuze vlak voor het zomerreces voor Wienen deed in de Haarlemse gemeenteraad veel stof opwaaien. Met zijn uitgesproken christelijk profiel zou hij niet bij de liberale cultuur van onze stad passen.

Begin januari kondigde burgemeester Bernt Schneiders zijn vertrek aan en 1 september jl. nam hij afscheid. Hij was 10 jaar burgemeester van onze stad. Raadslid Frank Visser: “Wij bedanken Bernt voor zijn inzet voor de stad. Hij was altijd benaderbaar en wist met zijn relativeringsvermogen en zo nu en dan een kwinkslag veel te bereiken”.

Er waren uiteindelijk 38 kandidaten variërend met een achtergrond van PvdA, VVD, CDA, D66 of SP. Ook waren er een aantal lid van een lokale partij of partijloos. In overleg met de Commissaris van de Koning zijn circa 10 kandidaten uitgenodigd voor gespreksrondes met de vertrouwenscommissie. Visser: “Ik was één van de zeven leden van deze commissie die gekozen zijn door de gemeenteraad. Ik ben daarbij gekozen als vertegenwoordiger namens de kleinere partijen. Ik kan vanwege de geheimhouding niets zeggen over de keuzes van de commissie en de andere kandidaten.”

De ChristenUnie is blij met de nieuwe burgemeester. Visser: “Als ik kijk naar zijn inzet voor asielzoekers waar hij landelijke bekendheid door heeft gekregen past hij bij het sociale profiel van onze gemeente. Hij is een ervaren bestuurder die heeft bewezen lef te hebben. Meest opvallend is zijn strijd om de leeftijd voor alcoholverkoop te verhogen van 16 naar 18 jaar. Toen dit eenmaal in de Tweede Kamer was besloten kwam hij als enige burgemeester in verzet tegen de staatssecretaris bij de handhaving omdat hij vond dat er wel een overgangsregeling nodig was voor 17 jarigen. Tegenstanders van de verhoging van de leeftijd voor alcoholleeftijd hebben dat niet gedaan. Jos Wienen weet ook ontwikkelingen in gang te zetten. Als burgemeester van Katwijk had hij onder andere succes met zijn voorstel bij de grootschalige vernieuwing van de kustverdediging in de nieuwe duinenrij een parkeergarage te bouwen. Toen de garage duurder dreigde te worden en andere partijen zoals het Rijk en de provincie niet meer wilden bijdragen stelde hij voor dat eventuele extra kosten voor Katwijk waren maar dan ook een eventueel overschot. Dit bleek een goede inschatting te zijn. De economische crisis was net uitgebroken en de aannemers schreven laag in. Dit heeft Katwijk veel geld opgeleverd.”

Niet iedereen is blij met de komst van Jos Wienen. Met zijn uitgesproken christelijk profiel (hij was onder meer jarenlang vice-voorzitter van de Evangelische Omroep) zou hij niet bij de liberale cultuur van onze stad passen. De VVD-woordvoerder vond zelfs dat de invloed van de ChristenUnie in de vertrouwenscommissie veel te groot was geweest. Visser: “Ik laat de uitspraken van de VVD over mijn rol aan hen zelf.” Veel mensen wilden het liefst een tweede Bernt als burgemeester en snapten niet dat de vertrouwenscommissie met een christelijke kandidaat op de proppen kwam. Visser: “Nee hij is niet een nieuwe Bernt, maar je moet ook nooit een kopie zoeken van een voorganger. Iedereen neemt iets unieks mee. Voor sommigen zal het even wennen zijn, maar ik denk dat over een tijdje veel mensen ook over Jos Wienen enthousiast zullen zijn. Hij is een goede keuze voor Haarlem en past zeker in het profiel dat door de gemeenteraad is opgesteld.”

De ChristenUnie-fractie wenst de nieuwe burgemeester veel zegen en wijsheid bij zijn werk voor onze stad.

« Terug