Gehandicapten onrechtvaardig behandeld bij regeling kinderopvang

Eurosdonderdag 03 november 2016 23:54

Werkende ouders kunnen via het Rijk per kind per maand honderden euro’s kinderopvang toeslag krijgen. Wanneer echter een gehandicapte ouder zonder werk zit, maar wel kinderopvang nodig heeft, is er geen landelijke kinderopvang toeslag. Daarom is er een gemeentelijke regeling voor gehandicapte ouders. Deze regeling blijkt in Haarlem echter heel onvoordelig uit te pakken. Een stel ouders klopte vergeefs aan bij de gemeentelijke beroep en bezwaarcommissie omdat de regeling wel correct was uitgevoerd. De gemeenteraad vind unaniem dat de regeling moet worden aangepast: deze inwoners werden maandelijks voor honderden euro’s benadeeld.

Er is een gemeentelijke regeling voor kinderopvang omdat een gehandicapte ouder waarvan de partner werkt vaak wel kinderopvang nodig hebben omdat de gehandicapte ouder niet alleen kan zorgen voor de kinderen. Nu blijkt de gemeente echter deze regeling ondergebracht te hebben in het minima beleid, terwijl de ouders die in aanmerking komen voor deze regeling niet perse een laag inkomen hoeven te hebben. De gevolgen hiervan zijn groot. Bij de minima regelingen geldt namelijk een vermogenstoets. Waar voor gezonde ouders voor de kinderopvangtoeslag alleen het inkomen en de kosten van de kinderopvang bepalend zijn, geldt in Haarlem voor gehandicapte ouders dat ze wel een toeslag kunnen krijgen maar dat ze hiervoor eerst hun spaargeld moeten opmaken en dat zelfs hun auto tot hun vermogen wordt gerekend, ook al is deze noodzakelijk voor het vervoer van de gehandicapte ouder. Het gezin in kwestie liep hierdoor maandelijks 500 euro mis.

De wethouder moet van de gemeenteraad nu met spoed met een nieuwe regeling komen en onderzoeken of er nog meer gehandicapten in Haarlem zijn die benadeeld zijn. Waarschijnlijk gaat het om een handvol gezinnen. De ChristenUnie heeft ervoor gepleit dat deze gezinnen met terugwerkende kracht worden gecompenseerd. Ook hebben wij gevraagd of de wethouder nog eens alle sociale regelingen onder de loep kan nemen omdat dit de tweede keer in korte tijd is dat een Haarlemse regeling voor gehandicapten in verhouding tot andere gemeenten veel minder gunstig is. Eerder bleek al na vragen van de ChristenUnie dat de studietoeslag voor gehandicapten 10x lager is in Haarlem dan in bijvoorbeeld Amsterdam.

« Terug

Archief > 2016 > november

Geen berichten gevonden