Straks één aanmeldmoment voor basisonderwijs Haarlem

20150717_08293020-04-2017 20:52 20-04-2017 20:52

De Haarlemse basisscholen willen het plaatsingsbeleid aanpassen. Nu worden ouders vaak teleurgesteld als een populaire school in hun wijk al vol is omdat andere ouders kinderen al direct na de geboorte hebben ingeschreven. Straks komt er een vast aanmeldmoment en krijgen ouders op scholen in hun eigen wijk voorrang.

De ChristenUnie herkent de problemen. Er is mede door de groei van de stad een enorme capaciteitsdruk, waardoor niet alle kinderen geplaatst kunnen worden op de school die hun ouders voor ogen hadden. Maar of dit nieuwe plaatsingsbeleid daarvoor de oplossing is, is zeer de vraag.

Het nieuwe beleid doet onvoldoende recht aan de keuzevrijheid van ouders om een geschikte school te kiezen voor hun kind bijvoorbeeld om pedagogisch-didactische gronden of op basis van identiteit.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Is dat verkeerd? Nee. Als ouders flink onderzoek doen, scholen bezoeken en hun kind snel inschrijven, geeft dat aan dat ze betrokken zijn bij hun kind en goed weten wat ze willen. Dit mag best beloond worden met voorrang op de lijst.

De ChristenUnie kan zich wel voorstellen dat er een regel komt dat kinderen pas vanaf een bepaalde leeftijd ingeschreven kunnen worden, maar is tegen de combinatie met een voorrangsregeling vanwege de vrijheid van onderwijs. Tijdens het debat noemde de ChristenUnie twee voorbeelden om dit te illustreren:

Stel dat ouders hun kind willen inschrijven bij een school van een specifieke richting, maar ze wonen daar niet in de buurt. Dan weten ze bij voorbaat dat ze geen voorrang krijgen, want je krijgt alleen voorrang op de vijf scholen het dichtst bij jou in de buurt.

Stel er voor deze zelfde ouders wel één school van de gewenste richting in hun buurt is, maar toch nog op 15 minuten reisafstand en precies de verkeerde kant op voor het werk van deze ouders dus praktisch erg lastig (of deze school functioneert niet goed). Aan de andere kant van Haarlem is ook een geschikte school van hun voorkeurs richting, precies op de route naar het werk. Alleen: daar krijgen deze ouders in het nieuwe systeem geen voorrang.

« Terug

Archief > 2017 > april

Geen berichten gevonden