Plan voor 5.000 tot 9.000 woningen in de Waarderpolder

Kaart Waarderpolderzaterdag 13 januari 2018 19:11

In het zuidelijke deel van de Waarderpolder moet een nieuw stadsdeel verrijzen met 5.000 tot 9.000 woningen. De ChristenUnie heeft hiervoor een plan gemaakt dat tegelijkertijd volop ruimte biedt voor groei van de bedrijven op het bedrijventerrein en zorgt voor een betere bereikbaarheid. Raadslid Frank Visser: “In Haarlem is de woningnood hoog. Door slim om te gaan met de ruimte in de Waarderpolder kunnen we snel beginnen met bouwen en echt iets aan de wachtlijsten doen.”

De meeste bedrijven kunnen blijven in het plan van de ChristenUnie. Een groot deel van het gebied zal namelijk multifunctioneel worden gebruikt. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld op de begane grond en eerste verdieping zitten en daarboven worden dan woningen gebouwd. Parkeren gebeurt zo veel mogelijk ondergronds. Visser: “Veel bestaande bedrijfsgebouwen in het gebied hebben maar 1 of 2 bouwlagen en zijn sterk verouderd. Door nieuwe gebouwen neer te zetten met 4 bouwlagen krijgen de bedrijven moderne huisvesting en vinden woningzoekenden een mooi thuis dicht bij de binnenstad. Voor andere bedrijven is er nog voldoende ruimte in de noordelijke helft van de Waarderpolder. Door deze modernisering van de Waarderpolder wordt Haarlem ook economisch sterker.”

Grond snel beschikbaar

Volgens de ChristenUnie kan de bouw van de eerste woningen snel starten. Visser: “Veel kavels zijn bouwrijp en kantoren staan leeg. Om hier woningen te bouwen is echter toestemming nodig van de gemeente. Woningbouw in de Waarderpolder is nu verboden. Dat taboe moet worden doorbroken!” Bouwen in de buurt van bedrijven is volgens de partij geen probleem meer. “De Waarderpolder blijft het bedrijventerrein van Haarlem. Er zijn nauwelijks nog bedrijven die hinder leveren. De huidige milieuregelgeving maakt ook veel meer mogelijk dan mensen vaak denken. Als we nu een besluit nemen en het bestemmingsplan aanpassen dan kunnen binnen 4 jaar de eerste huizenblokken worden opgeleverd.”

Oproep aan andere politieke partijen

Het bouwen van woningen in Haarlem wordt volgens de ChristenUnie één van de belangrijkste verkiezingsthema’s op 21 maart. “Het woningbouwtempo moet omhoog. Met ons plan helpen we al die mensen die nu geen woning kunnen vinden, sparen we het kostbare groen in en rond de stad en maken we de stad aantrekkelijker voor bedrijven. Wij roepen alle politieke partijen op dit plan te omarmen.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20180109 Kaart Waarderpolder380,4 kBapplication/pdfdownload
20180109 Thuis in de Waarderpolder1,2 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2018 > januari

Geen berichten gevonden