Honderd procent gemeentelijke gebouwen Haarlem onvoldoende toegankelijk

DSC02766.JPG11-05-2018 16:00 11-05-2018 16:00

Op voorstel van de ChristenUnie is in Haarlem 2018 uitgeroepen tot het jaar van de toegankelijkheid. Naar aanleiding van een motie van ons in de gemeenteraad is er als onderdeel van dit themajaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen. Het resultaat is opmerkelijk: van de 74 onderzochte gebouwen is geen enkele volledig toegankelijk. Raadslid Frank Visser: “De vermoedens van de ChristenUnie zijn bevestigd. Er is nog veel werk te doen om Haarlem echt toegankelijk te maken. Ik hoop dat de nieuwe coalitie hiervoor geld gaat vrij maken.”

In opdracht van de gemeente heeft de maatschappelijke onderneming Ongehinderd.nl de Haarlemse gebouwen onderzocht op zo’n 300 punten. Het gaat dan om locaties zoals het stadhuis, begraafplaatsen, sportkantines en zwembaden. Soms zijn de benodigde aanpassingen maar klein. Zo zijn er regelmatig traptreden en glazen deuren die onvoldoende gemarkeerd zijn voor slechtzienden. Of er staat in het invalidentoilet een prullenbak in de weg zodat een rolstoel niet goed kan ronddraaien. Maar er zijn ook veel plekken waar grotere ingrepen nodig zijn. Zo zijn er te hoge drempels, te steile hellingbanen, zijn er geen alarmknoppen in invalidentoiletten of ontbreken invalidentoiletten geheel.

De knelpunten zitten niet alleen bij oudere gebouwen. Ook een moderne locatie als popcentrum het Patronaat is nog niet voldoende toegankelijk. Zo is hier de vluchtroute onveilig, is de trap naar de garderobe voor een gehandicapte niet te overbruggen en is er geen ringleiding voor slechthorenden.

Opmerkelijk is vooral de analyse van begraafplaats Akendam. De kiezelpaden zijn hier ontoegankelijk voor rolstoelen, geleidelijnen ontbreken, er zijn te hoge drempels (14 cm waar 2cm het maximum zou moeten zijn) en er is een te steile hellingbaan. Het toilethuisje is alleen bereikbaar via een grindpad en in het toilet ontbreekt een beugel waardoor de deur moeilijk dicht is te krijgen. Raadslid Frank Visser: “En juist dit is een locatie waar veel mensen komen met een beperkte mobiliteit. Het college moet aan de slag om de begraafplaats toegankelijk te maken”

« Terug

Archief > 2018 > mei

Geen berichten gevonden