Onderhandelaarsakkoord “Duurzaam doen”: hoeveel kost dat?

Formatie 2018woensdag 23 mei 2018 23:11

Vandaag is het onderhandelaarsakkoord van GroenLinks, PvdA, D66 en CDA gepresenteerd met de titel “Duurzaam doen”. De ChristenUnie feliciteert de nieuwe coalitie met het bereikte akkoord. Raadslid Frank Visser: “De ambities voor armoedebeleid, fiets en aardgasloos bouwen zijn hoog en die onderschrijft de ChristenUnie. Maar er moet nog veel worden uitgewerkt. Ik mis vooral een financiële onderbouwing van alle plannen voor klimaatbeleid en wonen. Fijn dat er meer woningen gebouwd gaan worden, maar gezien de lange wachtlijsten is het nog altijd te weinig.”

De ChristenUnie vindt het vooral jammer dat er in het akkoord nog weinig aandacht is voor toegankelijkheid van de stad voor gehandicapten. Visser: “Het woord gehandicapten staat niet in het akkoord. Het woord toegankelijkheid staat er wel vijf keer in maar drie keer daarvan gaat het om een laag prijskaartje voor voorzieningen. Slechts twee keer staat er een korte algemene zin over toegankelijkheid voor gehandicapten. Maar het is niet concreet. Tegelijk zijn meerdere pagina’s volgeschreven over duurzaamheid. Dat is mooi, maar in vergelijking met die twee zinnen over toegankelijkheid vind ik het toch wat scheef. Ik krijg haast de indruk dat tijdens het layouten per ongeluk een hoofdstuk is weggevallen.”

Als de raad binnenkort gaat debatteren over het akkoord zal de ChristenUnie vooral doorvragen op het gebied van duurzaamheid, wonen en financiën. “De meeste plannen zijn mooi. En goede plannen zullen wij steunen. Maar wij staan ook voor financiële degelijkheid. Hoeveel geld alles gaat kosten wordt nergens duidelijk. Er komt 1 miljoen euro voor een leefbaarheidsfonds maar daarvan kun je echt niet twee aardgasloze wijken betalen, laat staan al die andere duurzaamheidsmaatregelen. De gemeente gaat meer geld krijgen van het Rijk, maar hoe dit zal worden besteed staat niet in het akkoord. Voor woningbouw in de Waarderpolder wordt de deur op een kier gezet maar deze deur wordt meteen weer voor 10 jaar keihard dichtgeslagen met uitzondering van de Oostpoort. Dat is echt een gemiste kans. Ga gewoon open het gesprek aan met alle spelers in dit gebied en zoek een win-win situatie.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Onderhandelaarsakkoord 2018217.8 kBapplication/pdfdownload

« Terug