Seksuele straatintimidatie serieus probleem in Haarlem

15271994383011018308876donderdag 24 mei 2018 22:40

Zo’n 6% van de vrouwen in Haarlem wordt regelmatig of zelfs vaak op straat geïntimideerd. Het gaat dan vaak om nastaren, nafluiten of nasissen maar in een enkel geval ook om het vragen om seks.

Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan onder 420 vrouwen in Haarlem. Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van een motie van de ChristenUnie waarin het college is gevraagd onderzoek te doen naar de ervaringen met (seksuele) straatintimidatie in Haarlem.

Raadslid Frank Visser: “Gelukkig hebben veel vrouwen in Haarlem nog nooit met (seksuele) straatintimidatie te maken gehad. Maar ik schrik toch van de cijfers. Van de vrouwen van 25 tot 34 jaar heeft zelfs meer dan 40% hier ervaring mee. Het probleem is weliswaar minder groot dan in bijvoorbeeld Amsterdam maar het komt ook hier in Haarlem veel te vaak voor.”

Het college wil nu vooral de ontwikkelingen in andere gemeenten volgen omdat het lastig blijkt om een verbod op straatintimidatie te handhaven. Hiervoor is het immers nodig om daders op heterdaad te betrappen. De ChristenUnie wil toch het gesprek aan met de gemeenteraad om een verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Visser: “We moeten een duidelijke norm stellen dat straatintimidatie niet kan. Het is gewoon niet normaal. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op straat.”

In de bijlage bij dit bericht zijn alle resultaten van het onderzoek na te lezen.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Brief burgemeester Wienen over Motie 51bis Seksuele straatintimidatie252.7 kBapplication/pdfdownload

« Terug