Vragen over slechte WOZ-waardebepaling

Belastingdienst.jpgwoensdag 12 september 2018 08:07

Deze week werd bekend dat in tientallen gemeenten de WOZ berekening niet op orde is. Haarlem scoort in onderzoek van de Waarderingskamer dat is gepubliceerd door de NOS bij de slechtste gemeenten met een 2,0 op een schaal van 5. Bovendien scoort Haarlem in de loop der jaren steeds slechter. De ChristenUnie-fractie heeft daarom vragen gesteld.

De resultaten van het onderzoek zijn hier na te lezen. De ChristenUnie heeft hierover de volgende vragen gesteld:

  1. Wat is de reden dat Haarlem zo slecht scoort in het onderzoek van de Waarderingskamer? Welke zaken rond de WOZ waardebepaling zijn niet op orde?
  2. Kunt u verklaren waarom Haarlem steeds slechter gaat scoren in de afgelopen jaren? (4,0 in juni 2014, 3,0 in juni 2016 en 2,0 in september 2018)?
  3. In Haarlem wordt de uitvoering van de WOZ waardebepaling gedaan door Cocensus. Hoe kunt u verklaren dat andere gemeenten waarvoor Cocensus werkt beter scoren?
  4. Zijn er afspraken vastgelegd met Cocensus over de kwaliteit van de WIZ waardebepaling?
  5. Heeft de huidige score nog gevolgen voor de gemeentelijke belastinginkomsten?
  6. Worden verkeerde WOZ waarden door de gemeente gecorrigeerd of is dit alleen mogelijk als inwoners bezwaar aantekenen?
  7. Welke maatregelen zijn inmiddels genomen om de  WOZ waardebepaling in Haarlem weer op orde te krijgen? Wanneer zal de gemeenteraadover de voortgang hiervan worden geinformeerd?

« Terug