Stop afsluiten parkeerterrein IKEA

DSC02705.JPGwoensdag 17 oktober 2018 07:18

Dinsdag is IKEA Haarlem begonnen met het afsluiten van het parkeerterrein bij station Haarlem Spaarnwoude met slagbomen. Straks kunnen hier alleen nog IKEA bezoekers terecht. Hierdoor dreigt op korte termijn een parkeerchaos te ontstaan omdat forenzen dit terrein gebruiken om verder te reizen met de trein. De ChristenUnie gaat donderdag vragen stellen in de gemeenteraad. Raadslid Frank Visser: "De raad vraagt al jaren om extra P&R plekken bij het station. Het aantal OV-reizigers groeit namelijk sterk. Wij willen dat het college die parkeerplaatsen nu met spoed realiseert en tot die tijd afspraken maakt met IKEA om de slagbomen nog niet te sluiten."

Momenteel staat elke ochtend het P&R terrein aan de noordzijde van station Spaarnwoude al snel vol. Daarom gebruiken veel forenzen het naastgelegen IKEA parkeerterrein. Als dat straks niet meer kan vreest de ChristenUnie dat reizigers gaan wildparkeren of voortaan weer de auto kiezen ipv overstappen op de trein. Visser: "Dit is slecht voor het OV en de files rond het Rottepolderplein zullen dan verder groeien."

Volgens de ChristenUnie moet het aantal parkeerplaatsen bij het station snel worden uitgebreid. Tussen de flyover, het IKEA parkeerterrein, het spoor en het bestaande P&R terrein is op het grasveld ruimte voor circa 150 extra plekken. Dit gebied zou zo kunnen worden ingericht als parkeerterrein. Visser: "Desnoods worden het parkeerplekken in het gras totdat de definitieve plannen voor het gebied klaar zijn. Dan hoeft de wethouder alleen de parkeerstroken te markeren met wat palen en touwen en te zorgen voor een oprit vanaf het bestaande terrein. Totdat zo'n oplossing is gerealiseerd vraag ik van de wethouder af te spreken met IKEA dat de slagbomen nog even open blijven."

Uiteindelijk wil de gemeente bij station Spaarnwoude woningen bouwen en een parkeergarage. Visser: "De gemeente moet zorgen dat deze garage groot genoeg is om de groei van het aantal reizigers op te vangen. Het is mooi dat steeds meer mensen hun auto bij het station parkeren om verder te reizen met de trein. Dat moeten we als overheid stimuleren en niet ontmoedigen!"

« Terug