Sociaal wijkteam: het 101 dingen doekje

CUHaarlem2018januari (3).jpgdonderdag 06 september 2018 22:51

Haarlem moet onderzoeken of het sociaal wijkteam meer bevoegdheden moet krijgen. Hiervoor pleit de ChristenUnie-fractie

De commissie samenleving besprak de voortgang van de ontwikkeling van de sociaal wijkteams. De ChristenUnie vindt dat de sociaal wijkteams op de goede weg zijn om vorm te gegeven aan een decentrale laagdrempelige dienstverlening door een team van experts.

De sociaal wijkteams maken goede stappen met een regie voerende aanpak met cliënten stappen maken. Soms is de complexiteit van de hulpvraag zo groot, dat de oplossing niet eenvoudig is en er eerst gewerkt wordt aan een vertrouwens relatie met de cliënt. 

Schaduwraadslid Annemieke Berg: “Als we vanaf de tekentafel praten over welke taken en bevoegdheden er bij het sociaal wijkteam thuishoren, ontstaat bij mij het gevoel dat het sociaal wijkteam als een ‘101-dingen doekje’ wordt gezien. Dat zij alles kunnen oplossen voor mensen, maar dat is natuurlijk niet zo! Soms ontbreken simpelweg bevoegdheden. Medewerkers kunnen een bindend advies doen t.a.v. een WMO voorziening, maar mogelijk kan deze bevoegdheid worden uitgebreid om op andere vlakken ook snel stappen te kunnen zetten voor een cliënt. Hierdoor hoeft de situatie minder te escaleren en zijn er minder zorg uren nodig.”

Het optimaliseren van dat wat het sociaal wijkteam kan betekenen, ligt voor een groot deel ook bij het werken van ketenpartners en soms het ontbreken van logische vervolgstappen. Door de intensieve vorm van regie zou de kennis/ervaring vanuit het wijkteam een belangrijk beginpunt kunnen zijn om in het gehele sociale domein verbeteringen door te voeren. Zij hebben immers de voorbeelden uit de praktijk.

De ChristenUnie heeft daarom aan de wethouder gevraagd of zij bereid is om de mogelijkheden en de toegevoegde waarde van verdere beslissingsbevoegdheid van sociaal wijkteam te inventariseren en te onderzoeken op welke manier de ervaring van het sociaal wijkteam ten aanzien van stroef lopende procedures gebruikt kunnen worden voor optimalisatie.

« Terug

Archief > 2018 > september

Geen berichten gevonden