Sturing sociaal domein: medewerkers efficiënt inzetten

Nieuwe Euro bankbiljetten.jpg20-05-2020 20:49 20-05-2020 20:49

De gemeente wil meer grip krijgen op de uitgaven voor het sociaal domein. Dit blijkt lastig omdat cijfers in de praktijk onbetrouwbaar blijken te zijn.

Lees hieronder de bijdrage van schaduwraadslid Els Booms:

Voorzitter, de ChristenUnie bedankt de wethouder voor de eindrapportage van het project “versterken sturing en programmering”. Er is in korte tijd veel werk verricht.

Ontsluiting en koppeling van data uit externe bronnen blijkt niet mogelijk te zijn en daarom zijn de cijfers onbetrouwbaar. Ook de data die de sociale wijkteams aanleveren bij de gemeente kan niet adequaat verwerkt worden. Hoe is dat mogelijk? Het sociaal wijkteam is toch onderdeel van de gemeente? Hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat de data vanuit de sociale wijkteams betrouwbaar en op juiste wijze bij de gemeente verwerkt kan worden. 

Op meerdere pagina’s lees ik dat er vooral gekeken wordt naar afschalen van zware naar lichte zorg voor wat betreft de zorgaanbieders. Echter voor wat betreft het sociale wijkteam en het CJG gaat het op pagina 25 over “aanvullende opdrachten” en “uitbreiding van het aanbod.” Dat hebben we in deze commissie de afgelopen jaren al meerdere keren voorbij zien komen. Alsof zij de oplossing voor alles kunnen zijn. We hebben een groot aantal gespecialiseerde partners waar we op een juiste wijze gebruik van moeten maken. Als we naar het overzicht van de zorg behoefte in de verschillende wijken kijken is daar een groot verschil. 

Wethouder, kunt u onderzoeken of i.p.v. het opnieuw uitbreiden van de sociale wijkteams  en het CJG er een verschuiving mogelijk is van huidige wijkteam medewerkers naar de wijken waar meer behoefte is aan zorg.

« Terug