Poort van Boerhaave verdient groen plein

20151224_113805.jpg27-08-2020 20:18 27-08-2020 20:18

Op het terrein van het voormalige Damiate college in de Boerhaavewijk worden circa 150 woningen gebouwd. Dit wordt mogelijk gemaakt in een nieuw bestemmingsplan. De ChristenUnie is blij met dit plan, maar pleit voor een andere inrichting van de openbare ruimte. Raadslid Frank Visser: “Er komt een ondergrondse parkeergarage voor 130 auto’s. Toch blijven er ook 22 parkeerplekken op straat. Volgens de ChristenUnie moet het mogelijk zijn om die parkeerplekken in te ruilen voor groen en speelplekken als er meer deelauto’s in de wijk komen”.

Onderdeel van het plan zijn momenteel 2 plekken voor deelauto’s. Volgens de ChristenUnie zijn er veel meer deelauto’s mogelijk. Visser: “Als de projectontwikkelaar dat promoot bij nieuwe bewoners dan zijn die 22 parkeerplekken op straat misschien niet nodig. Dan kan het gebied tussen de bouwplekken grotendeels autovrij worden en ontstaat er ruimte voor meer groen en speelplekken”.

De wethouder heeft gereageerd dat dit nog een oud plan is waar volgens oude criteria veel parkeerplekken op eigen terrein zijn gevraagd. De ChristenUnie heeft hier begrip voor maar wijst ook op het belang van meer groen en op de ambitie van Haarlem om te komen tot een transitie naar meer duurzame mobiliteit. De ChristenUnie heeft de wethouder daarom opgeroepen om in overleg te gaan met de projectontwikkelaar om te zien of het plan op dit punt nog aangepast kan worden.

Tenslotte heeft de ChristenUnie gevraagd om de informatie over duurzaamheid van bouwprojecten in het vervolg te standaardiseren zodat de gemeenteraad die beter kan beoordelen. “Wij lezen nu over veel duurzame initiatieven en normen maar nergens wordt dit in getallen uitgedrukt. Het maakt nogal uit of woningen alleen voldoen aan het landelijke bouwbesluit qua energiegebruik of dat ze nul op de meter zijn.”

« Terug