Websites Haarlem moeten snel toegankelijk

FB banner ChristenUnie Haarlem Geen drempelsvrijdag 25 september 2020 12:48

Vanaf deze week moeten alle overheidswebsites voldoen aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Maar in ruim 71% van de gevallen is dat nog niet zo. Ook de site van de gemeente Haarlem voldoet niet en van de meeste websites van aan de gemeente gelieerde organisaties is niet eens de wettelijk verplichte toegankelijkheidsverklaring beschikbaar. Hierdoor is niet duidelijk of deze websites voldoen aan de toegankelijkheidseisen. De ChristenUnie vindt het heel belangrijk dat iedereen volwaardig deel kan nemen in de samenleving en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Geacht College, 

Hierbij stuur ik u een serie schriftelijke vragen over de toegankelijkheid van de website van de gemeente Haarlem en de toegankelijkheid van sites van (semi) overheidsorganisaties die gelieerd zijn aan de gemeente Haarlem en instellingen die worden gesubsidieerd door de gemeente Haarlem.

Met vriendelijke groet,

Frank Visser

Fractievoorzitter ChristenUnie Haarlem

 

 

Toelichting

Vanaf 23 september, moeten alle overheidswebsites voldoen aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Maar in ruim 71% van de gevallen is dat nog niet zo[1]. De ChristenUnie vindt het heel belangrijk dat iedereen volwaardig deel kan nemen in de samenleving. Daarvoor moeten alle overheidssites toegankelijk zijn. Extra noodzakelijk nu door het coronavirus veel mensen met een beperking nog meer afhankelijk van het internet zijn omdat ze moeilijk de deur uit kunnen om zaken op het stadhuis te regelen.

Er is op basis van EU-wetgeving[2] een tijdpad opgesteld met verplichtingen rond toegankelijkheid waaraan gemeenten moeten voldoen. Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid[3], bepaalt dat sinds 23 september 2020 informatie op alle websites van overheden toegankelijk moet zijn en dat overheden verplicht een toegankelijkheidsverklaring op hun website moeten plaatsen.

Uit de toegankelijkheidsverklaring voor Haarlem.NL (gedateerd 15 augustus 2020) welke te vinden is in het Register van toegankelijkheidsverklaringen blijkt dat de website van de gemeente valt onder de categorie D “voldoet in het geheel niet”[4]. De ChristenUnie vindt dit zorgelijk. In de verklaring staat wel dat er op 1 november 2020 een nieuwe website gaat komen. Wij vragen ons af of dit realistisch is want wij hebben nog geen enkel voorstel gezien.

Opmerkelijk is dat op de website van de gemeente een veel oudere toegankelijkheidsverklaring staat. Deze is gedateerd op 30 september 2019[5]. In deze verklaring staat dat er “hard wordt gewerkt” om goede toegankelijkheid “op korte termijn” te realiseren.Bovendien staat in deze oude verklaring “In het vierde kwartaal 2020 zal een toptaken onderzoek plaatsvinden om inzicht te krijgen op de huidige werking van de website. Op basis hiervan kunnen er aanpassingen worden gedaan op inhoud, vormgeving en structuur. Tijdens en na dit proces zal een toegankelijkheidtoets worden uitgevoerd door een onafhankelijk instituut.”  De ChristenUnie-fractie vraagt zich af hoe er op 1 november 2020 een nieuwe website kan zijn die voldoet aan de toegankelijkheidseisen als het genoemde toptaken onderzoek nog moet plaatsvinden.

De ChristenUnie-fractie heeft hierover de volgende vragen:

  1. Is het college het met de ChristenUnie eens dat het voor mensen met een beperking, zeker nu in deze tijd van corona-maatregelen, enorm belangrijk is om zonder hulp en moeite toegang te hebben tot de gemeentelijke website om online hun zaken te kunnen regelen en informatie te vinden?
  2. Welke stappen heeft het college sinds 30 september 2019 gezet om tijdig voor de deadline te zorgen dat de gemeentelijke website voldoet aan de toegankelijkheidseisen?
  3. In de toegankelijkheidsverklaring van 30 september 2019 staat dat in het laatste kwartaal 2016 / eerste kwartaal 2017 een onderzoek op Webrichtlijnen versie 2 niveau AA is uitgevoerd op de website van Haarlem en dat de gemeente periodieke controles laat uitvoeren door onafhankelijke deskundigen? Hoe vaak zijn sinds het eerste kwartaal 2017 dergelijke controles uitgevoerd en heeft dit er toe geleid dat de toegankelijkheid van de website sindsdien substantieel is verbeterd? Waar blijkt dit uit gezien de huidige score in de meest recente toegankelijkheidsverklaring?
  4. Is het genoemde toptaken onderzoek inmiddels uitgevoerd en wat waren de resultaten? Kunt u dit onderzoeksrapport naar de raad sturen? Indien dit toptaken onderzoek nog niet is uitgevoerd: hoe kan er reeds op 1 november 2020 een nieuwe website zijn als dit onderzoek nodig is om deze nieuwe website te realiseren?
  5. Hoeveel budget is er om een nieuwe website te realiseren die volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen? Is dit de in Programmabegroting 2020-2024 genoemde 55.000 euro voor “website fase 2” (investering programma 6, blz. 131) of is er meer budget?
  6. Kunt u aangeven op welke datum de website van Haarlem volledig zal voldoen aan de toegankelijkheidseisen?
  7. Kan het college inzicht geven in hoeverre websites die gelieerd zijn aan de gemeente of die zijn van een instelling die voor meer dan 50% wordt gesubsidieerd door de gemeente voldoen aan de toegankelijkheidseisen (bijvoorbeeld: Cocensus, SRO, Paswerk, VRK, GGD, Noord-Hollands Archief, Cultuurpodia, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Spaarnelanden, Sociaal Wijkteam Haarlem en Haarlem Marketing)?
  8. Deelt u de mening dat meerdere van deze organisaties vallen onder het toepassingsbereik van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid? Zo ja, welke organisaties betreft dit?
  9. Kunt u aangeven waarom de meeste van deze organisaties nog geen toegankelijkheidsverklaring op hun site hebben gezet? De ChristenUnie kon er in ieder geval alleen één vinden op de site van VRK en dit is ook de enige organisatie die terug te vinden is in het genoemde register. Heeft het college de andere organisaties daarop aangesproken?
  10. Indien de websites van de in vraag 7 genoemde organisaties niet voldoen aan de toegankelijkheidseisen: bent u bereid gezien de zeggenschap die Haarlem in deze organisaties heeft (aandeelhouder, gemeenschappelijke regeling, subsidieverlener etc.) afspraken te maken met deze instellingen om te zorgen dat de websites alsnog op korte termijn gaan voldoen aan de toegankelijkheidseisen? Kunt u de raad informeren over de gemaakte afspraken zodat de raad inzicht krijgt wanneer alle organisaties voldoen aan de toegankelijkheidseisen?

« Terug

Archief > 2020 > september

Geen berichten gevonden