Kerstpakketten voor (ex)prostituees

20201222 WenD-05 (2).jpg24-12-2020 11:16 24-12-2020 11:16

In een week tijd is door leden en vrienden van de ChristenUnie Haarlem 500 euro ingezameld voor 20 kerstpakketten met verzorgingsproducten voor (ex)prostituees uit Haarlem. Afgelopen dinsdag zijn de pakketten overhandigd aan enkele dames bij kringloopwinkel Woord en Daad in het voormalige V&D pand in Schalkwijk.

In de winkel hadden Frank Visser (kandidaat nr. 11 van de ChristenUnie voor de Tweede Kamer) en Nathalie Bockhoudt (campagneleider regio Haarlem) een gesprek met dames die uit de prostitutie zijn gestapt. Zij worden o.a. begeleid door Anja Rijkers, werktrajectbegeleider voor Stichting Ontmoeting in nauwe samenwerking met het Scharlaken Koord. Anja Rijkers: “In de kringloopwinkel bieden wij werk aan. Een plek waar iedereen gezien en gehoord wordt en op eigen tempo kan ontwikkelen. Ik hoop dat de winkels snel weer open kunnen want dit soort plekken zijn zo belangrijk voor mensen om te re-integreren in de samenleving. Mensen krijgen hier werkritme en we voorkomen eenzaamheid.”

Eén van de dames die een kerstpakket heeft gekregen is Conchita. Zij zet zich als ervaringsdeskundige actief in voor prostituees die willen stoppen of net zijn gestopt. In haar vrije tijd organiseert ze nu onder andere maaltijden voor deze groep. Frank Visser: “Het zijn vaak dames die uit het buitenland komen, geen eigen netwerk buiten de prostitutie hebben en ook niet weten hoe ze anders aan geld en spullen kunnen komen. De kringloopwinkel is een veilige en laagdrempelige plek waar vrouwen onder andere geholpen worden hun leven buiten de prostitutiewereld op de rails krijgen. Conchita is daarbij zelf een voorbeeld voor andere vrouwen. Ze heeft recent een opleiding aan het NOVA college afgerond en is nu werkzaam in de zorg.”

Nathalie Bockhoudt: “Bijzonder om te zien hoe de dames elkaar steunen door dik en dun. Veel dames lijden onder de schaamte die zij zelf hebben over het verleden dat zij met zich meedragen. Wij mochten een beetje glans geven door ze te laten zien dat ze ertoe doen en net zo belangrijk zijn, als ieder ander. Dat is ook waar de ChristenUnie voor wil staan: Niet alleen politiek bedrijven, maar juist daar het verschil maken, waar het over mensen gaat. Een succesverhaal als dat van Conchita, helpt om te beseffen dat er voor iedereen kansen zijn. Vanuit de politiek moeten we dit soort mooie initiatieven ondersteunen.”

Woord en Daad kan voor in de kringloopwinkel nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Meer informatie: https://www.facebook.com/WenDSchalkwijk/

« Terug