Grote waardering voor de medewerkers van de daklozenopvang

20210608 Daklozenopvang.jpgdinsdag 08 juni 2021 09:05

Voorkom politisering bij incidenten bij de daklozenopvang. Zet steviger in op goede informatievoorziening voor cli├źnten, zodat zij weten wat de huisregels, afspraken zijn. Zo kan juridisering worden voorkomen. Dit zijn enkele aanbevelingen in een rapport dat is opgesteld door (schaduw)raadsleden van 5 politieke partijen in de Haarlemse gemeenteraad.

Sinds 2019 is de daklozenopvang regelmatig onderwerp van gesprek in de Haarlemse gemeenteraad. Vele insprekers hebben hun eigen ervaringen in de Haarlemse maatschappelijke opvang gedeeld. Veel van deze ervaringsdeskundigen – voornamelijk (ex-)daklozen - waren niet te spreken over in het bijzonder de bejegening in de opvang en ervoeren veel onduidelijkheid over opgelegde sancties of waarom hun specifieke trajectbegeleiding maar niet opstartte. Door deze insprekers en hun zorgelijke berichten heeft een vijftal (schaduw)raadsleden uit de oppositie en coalitie de handschoen opgepakt om zelf op onderzoek uit te gaan. Er werd een werkgroep opgericht, bestaande uit Meryem Cimen (D66), Peter van Kessel (VVD), Mostapha El Aïchi (CDA), Ibrahim Yerden (PvdA) en Els Booms (ChristenUnie). Els Booms: “We wilden een eigen beeld kunnen vormen van de gehele keten rondom de Haarlemse maatschappelijke opvang. We hebben daarom met veel mensen gesproken: ervaringsdeskundigen uit de opvang, hulpverleners van de GGD, BCT, HVO Querido en RIBW-Kam, de wethouder en met beleidsmedewerkers van de gemeente.”

In het rapport spreken de (schaduw)raadsleden hun grote waardering uit voor de professionals in de Haarlemse daklozenopvang. Iedere dag spannen zij zich in om hulp te verlenen aan kwetsbare Haarlemmers. En dat in een soms stressvolle werkomgeving waarin ze te maken hebben cliënten die vaak kampen met multi-problematiek. De werkgroep concludeert dat er in Haarlem sprake is van een cultuur van politisering, juridisering en het opzoeken van media bij incidenten. Volgens de werkgroep leidt deze cultuur eerder tot een belemmering van een effectieve maatschappelijke opvang, dan een verbetering. Dit vraagt zelfreflectie van de Haarlemse politiek.

Lees hieronder het rapport met de bevindingen over de daklozenopvang!

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20210608 NOTITIE Daklozenopvang-op-waarde-geschat.pdf177,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug