Stadion
Het hoge woord is er uit. De projectontwikkelaar van het stadion bij de Zuiderpolder wordt in gebreke gesteld. Vorig jaar heeft de ontwikkelaar al gemeld de plannen niet uit te kunnen voeren wegens grote tekorten. Er is toen gezocht naar een soberder plan maar de afgelopen maanden bleek de projectontwikkelaar de afspraken met de gemeente niet na te kunnen komen. Het college en de Raad hebben besloten nu een streep te trekken.
Dat betekent concreet dat het plan met woningen, winkels, kantoren en het stadion waar nu al twaalf jaar over wordt gesproken wordt stopgezet en het bestemmingsplan dat al bijna klaar was en in de inspraak was geweest opnieuw moet worden gemaakt.
ChristenUnie-SGP is blij dat de plannen nu van tafel zijn. Teus Vreugdenhil: "Wij zijn altijd tegen deze locatie voor het stadion geweest". Voor zowel de gemeente als de voetbalclub ontstaat nu een lastige situatie. Er is de laatste jaren nauwelijks onderhoud gedaan aan het huidige stadion. Op korte termijn lijkt het onvermijdelijk dat er veel geld in het huidige stadion moet worden gestoken vanwege grootschalig achterstallig onderhoud. De gemeente is eigenaar van het stadion en zal als "huisbaas" verplicht zijn een aantal werkzaamheden uit te voeren.
Schaduwraadslid Frank Visser: "Het lastige is dat er niet zomaar snel een nieuw plan is. Alle mogelijke locaties moeten opnieuw worden bekeken waarbij ook fusie met bijvoorbeeld Telstar of een gemeenschappelijk stadion met die club wat betreft onze fractie niet moet worden uitgesloten. Tegelijk moet worden voorkomen dat we op korte termijn miljoenen in het stadion stoppen als over een paar jaar het stadion toch naar een andere locatie zou gaan." Er gaan steeds meer stemmen op om een nieuw stadion te bouwen op de huidige locatie, eventueel in fases.
De club heeft ook een financieel probleem. Toegezegd sponsorgeld van de projectontwikkelaar is niet gekomen waardoor op korte termijn faillissement dreigt. De gemeente is daarom om een overbruggingskrediet gevraagd. De commissie ontwikkeling heeft aangegeven hiermee alleen akkoord te willen gaan als daar een tegenwaarde tegenover staat, bijvoorbeeld in de vorm van gebouwen. Frank Visser: "Dit is voor ons een keiharde randvoorwaarde. De club is net als de gemeente slachtoffer van de projectontwikkelaar, maar er zit een grens aan wat de gemeente kan doen. Ook de financiële positie van de gemeente is niet sterk en dan zijn er voor ChristenUnie-SGP andere zaken die meer prioriteit hebben. De gemeente kan daarom alleen bijdragen als er voldoende perspectief is dat het geld ook wordt terugbetaald". Het college heeft aangegeven het gevraagde krediet van 450.000 euro op dit moment te veel te vinden. Wel heeft de Raad ingestemd met het voorstel om een krediet van 200.000 te verstrekken.