Zuidtangent protest
Begin februari was er een protestmars door de binnenstad tegen de Zuidtangent tunnel. Het resultaat: een plan dat op dat moment nog moest worden uitgewerkt en nog niet aan de gemeenteraad was aangeboden werd door een grote meerderheid verworpen. Alleen ChristenUnie-SGP stemde tegen een motie van de SP hierover.
Het afgelopen jaar is er in opdracht van provincie en gemeente een onderzoek gedaan naar een oplossing voor het Zuidtangent tracé tussen Schalkwijk en het station. Op dit traject heeft de bus nog geen vrije baan en wordt bij diverse kruispunten opgehouden door het andere verkeer. Verder is de reistijd met name in de zomer onbetrouwbaar door de brugopeningen. Bij het proces is een grote groep Haarlemmers betrokken. Wijkraden, ondernemers, fietsersbond, Rover, raadsleden en statenleden konden meedenken in ateliers waarin werd nagedacht over de route en de inrichting rondom de haltes.
Uit de discussies kwam als voorkeurstracé een volledig ondergronds traject vanaf de Schipholweg via Houtplein naar het station. Dit zou echter zeker 800 miljoen euro kosten. Hoe ideaal dit tracé ook zou zijn: het is te duur en te hoog gegrepen voor Haarlem. De provincie heeft 100 miljoen beschikbaar gesteld. Haarlem heeft nauwelijks geld om bij te dragen. Een dergelijk project zou dus niet zonder steun van het Rijk kunnen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft al aangegeven zoveel geld niet beschikbaar te hebben voor dit project. Daar komen nog de ervaringen met de verzakkingen van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam bij. Er is dan ook vanaf het najaar ook gekeken naar alternatieven met een korte tunnel.
In januari werden de varianten voor een korte tunnel gepresenteerd in een van de ateliers. Hiervan volgen er vijf het bestaande tracé. De tunnel zou daarbij kunnen beginnen langs het Spaarne bij het Rozenprieel, bij de Turfmarkt of bij parkeergarage de Kamp en van daaruit onder het Spaarne naar de Schipholweg lopen. De Turfmarkt variant is 4 jaar geleden al afgewezen omdat daarmee de Kamersingel zou worden afgesloten voor boten.
De meest ideale variant zou volgens de onderzoekers via de Kamp zijn. Er zou dan een optimale scheiding van alle verkeersstromen zijn, de bouw van de tunnel zou de minste hinder geven en de reistijd van de Zuidtangent zou fors korter worden. Voor deze variant zou echter wel de garage moeten worden gesloopt en later teruggebouwd. Ook vijf karakteristieke woningen zouden gesloopt moeten worden om hier de tunnel te kunnen bouwen. Dit leidde tot onrust en veel protesten in de buurt terwijl de gemeenteraad nog geen enkel voorstel had ontvangen. Schaduwraadslid Frank Visser heeft in de commissie ontwikkeling kritiek geleverd op de gevolgde procedure. "Als zo'n gevoelig plan serieus onderzocht gaat worden dan moeten de omwonenden en de raad zo snel mogelijk zorgvuldig geïnformeerd worden ook al is nog niet alle informatie bekend. Nu ontstond er grote onrust onder de bewoners die uiteindelijk er toe leidde dat veel politieke partijen al een conclusie trokken terwijl er nog geeneens een stuk op tafel lag".
In de gemeenteraad werd binnen een week de Kampvariant met een motie van de SP weggestemd. Alleen ChristenUnie-SGP stemde tegen omdat onze fractie dit onverantwoorde besluitvorming vond. Teus Vreugdenhil: "Eerst moeten alle onderzoeken worden afgerond en aan de Raad worden overhandigd, pas dan is het tijd om een keuze te maken". Een aantal individuele raadsleden van andere fracties waaronder ook uit de coalitie dacht er net zo over en zijn uit protest tijdens de stemming de gang op gelopen.
Formeel houden een aantal partijen nog vast aan de lange tunnel maar dat is niet realistisch. Er zal dus wel een korte variant uitrollen. Kansrijk is daarbij een nieuwe variant die is ingediend door stichting Haarlemse Bouwplannen. Deze stichting is met het idee gekomen om de tunnel boven te laten komen langs het Spaarne bij het Rozenprieel zoals een van de gepresenteerde varianten, maar daarbij de Lange Brug (Verfroller) te verplaatsen in zuidelijke richting zodat er geen ingewikkeld kruispunt ontstaat. Wordt vervolgd.