Referendumverordening
Afgelopen donderdag werd in de Gemeenteraad gesproken over de referendumverordening. Met 400 handtekeningen kunnen burgers een verzoek indienen om over een bepaald thema een referendum te houden. In tweede instantie moet dit verzoek door 4000 burgers worden ondersteund. Wanneer dan uiteindelijk een referendum wordt gehouden, is voor de geldigheid van de uitkomst een opkomst nodig van 30%. De resultaten van het referendum leveren een zwaarwegend advies voor de raad op.
Het college wilde de leeftijdsgrens voor deelname aan het referendum leggen bij 18 jaar. Het referendum zou in de visie van het college alleen voorgenomen besluiten van de raad betreffen en geen besluiten waarover al een beslissing was gevallen. De linkse partijen dienden twee amendementen in. Het eerste beoogde om de leeftijdsgrens te leggen bij 16 jaar. Het tweede wilde een referendum ook mogelijk maken bij al genomen besluiten.
De Christenunie-SGP heeft het standpunt ingenomen, dat een referendum een positieve bijdrage aan de meningsvorming kan geven. Wat betreft de leeftijd om te mogen deelnemen lijkt het de fractie verstandig om deze op 18 jaar vast te stellen zoals alle andere gemeenten in het land doen. De reden is dat voor een goede oordeelsvorming bij de burgers wel alle argumenten gewogen dienen te worden en dat niet alleen op enthousiasme gekoerst kan worden. Nu is dat besef bij de één eerder aanwezig dan bij de ander, maar ook bij de regels voor het uitoefenen van het burgerschap b.v. voor wat betreft het kiesrecht ligt de leeftijdgrens op 18 jaar. Het lijkt de fractie goed daarbij aan te sluiten. Een meerderheid heeft echter gekozen om de leeftijd op 16 jaar vast te stellen.
Het tweede amendement - ook door de raad aangenomen - betrof de mogelijkheid om ook genomen besluiten van de raad via een referendum terug te draaien. De fractie heeft betoogd, dat in ons staatsbestel wordt uitgegaan van een gekozen volksvertegenwoordiging. D.w.z. dat via democratische verkiezingen raadsleden worden gekozen, die het mandaat hebben van de kiezer om de stad te besturen. Uiteraard dienen de raadsleden verantwoording af te leggen over het gevolgde beleid. Wanneer niet duidelijk is wat de achterban of de bevolking wil, kan het handig zijn de bevolking te consulteren middels een referendum. De fractie staat tegenover een dergelijk referendum positief. Het ligt iets anders wanneer de bevolking genomen raadsbesluiten kan terugdraaien.