Uitstapprogramma prostituees onder vuur
Dankzij een motie van ChristenUnie Tweede Kamerlid Ed Anker kwam er onlangs 15 miljoen euro voor lokale uitstapprogramma's voor prostituees. Een aantal steden meldden zich aan voor dit project van het ministerie van Justitie. Ook Haarlem, dankzij een motie van ChristenUnie-SGP raadslid Teus Vreugdenhil. In onze gemeente kreeg het Scharlaken Koord, een onderdeel van de evangelische organisatie Tot Heil des Volks de opdracht. Niet verwonderlijk want deze organisatie heeft veel ervaring met het werk onder prostituees in Amsterdam. De SP vroeg echter onmiddelijk in Haarlem een spoeddebat aan al snel gevolgd door Amsterdamse partijgenoten...
In een personeelsadvertentie vraagt het Scharlaken Koord om medewerkers met een ‘levend geloof in Jezus Christus’. De SP en ook diverse andere fracties vond dat hiermee mogelijke sollicitanten werden uitgesloten. Ook zou evangelisatie tegengegaan moeten worden: hulpverlening zou 'neutraal' moeten zijn.
Kwaliteit
ChristenUnie-SGP raadslid Teus Vreugdenhil: "We leven in een pluriforme maatschappij met diverse levensbeschouwingen. In ons land zijn christelijke scholen, universiteiten, welzijnsinstellingen, hulpverlenende verenigingen naast humanistische instellingen en andere richtingen. Iedere instelling kan voor hulpverlening subsidie aanvragen en als de instelling aan kwaliteitseisen voldoet, wordt deze toegekend."
Het Scharlaken Koord is in diverse steden gekozen als uitvoerder van het uitstapprogramma, mede gezien de expertise van deze organisatie op dit gebied.
De Christenunie-SGP heeft de ervaring, dat bij hulpverlening vanuit christelijk perspectief gelet wordt op zingevingsvragen van de client. Als deze aangeeft b.v. een ander soort levensbeschouwing te hebben zal de instelling zijn best doen om iemand van die richting voor dat onderdeel van de hulpverlening in te schakelen. De normale hulpverlening wordt aan iedereen verleend. Teus Vreugdenhil: "Justitie zal ongetwijfeld bij de subsidieverlening hebben getoetst of men professioneel werkt".
Suggestief
De Christenunie-SGP vindt dat suggestieve vragen zijn gesteld alsof iedereen christen zou moeten worden. Dat is niet aan de orde. Een christelijke instelling mag van zijn medewerkers instemming met de christelijke beginselen verlangen.
De burgemeester heeft voorgesteld het Scharlaken Koord voor de commissie uit te nodigen en heeft gewezen op de toetsing door Justitie.
Het CDA stelde voor naar het Scharlaken Koord toe te gaan. Besloten is het Scharlaken Koord uit te nodigen voor een verdere bespreking in de commissie bestuur. Dit overleg vindt volgende week plaats.
Makkelijk scoren
Kamerlid Ed Anker is verbaasd over de commotie: "Jarenlang zijn er misstanden in de stad, worden vrouwen dagelijks slachtoffer van uitbuiting en dat laat men gewoon gebeuren. Als er zich dan iemand om deze vrouwen bekommerd, dan werp je tegen dat diegene christelijk is. Het Scharlaken koord is hier heel duidelijk over. Als er behoefte is aan een gesprek over geloof, dan zijn ze natuurlijk beschikbaar, maar het is niet hun primaire doel. Ze zijn over het algemeen drukker met het verlenen van hulp bij het verwerken van trauma’s, het doen van aangifte, het vinden van veilige huisvesting en eventueel een baan. Het is echt té gemakkelijk scoren om ons een beeld voor te houden waarin er een zwart geklede dominee langs de ramen gaat."