College erkent fout bij Spoorzone

donderdag 13 december 2001 21:13

T. Vreugdenhil van de ChristenUnie/SGP zei op voor hem ongewoon heftige wijze dat ,,het vandaag niet het moment is om hierover een verantwoord besluit te nemen''. De partij stemde dan ook tegen het voorstel, net zoals D66, SP, Stadspartij en GroenLinks.

Haarlems dagblad, donderdag, 13 december 2001

HAARLEM - De kwestie leidde woensdag tot een heftig debat in de raad. Volgens GroenLinks voldoet ook de kleinere opdracht niet aan de Europese richtlijn. De oorspronkelijke opdracht aan stedenbouwkundige Riek Bakker zou bijna drie miljoen gulden kosten. Opdrachten boven de 472.000 gulden moeten echter volgens Europese regelgeving openbaar worden aanbesteed. Omdat de opdracht in fasen en stukjes was geknipt, werd dat drempelbedrag nergens overschreden. Maar daarmee laat de Europese Commissie zich niet om de tuin leiden. 'Knippen' om de regels te ontlopen is nadrukkelijk verboden. Daarom besloot het college woensdag een deel van de opdracht aan Bakker terug te trekken. Ze mag nu alleen de eerste fase doen van het onderzoek naar de toekomstige inrichting van de Spoorzone, het gebied tussen het Kegge-Stastokviaduct en de spoorwegdriehoek. De tweede fase wil het college later openbaar aanbesteden. ,,We willen alle schijn vermijden dat we de regels ontduiken'', lichtte verantwoordelijk wethouder Kroskinski toe.

GroenLinks-raadslid A. Oass vond dat de wethouder hiermee die schijn alleen maar meer tegen had. Hij stelde bovendien dat het aangepaste voorstel evenmin voldoet aan de Europese richtlijn. De eerste fase kost namelijk nog steeds zo'n 1,5 miljoen gulden. Kroskinski wees erop dat hiervan slechts 455.400 gulden naar Bakker gaat. Een ongeveer even groot bedrag wordt betaald aan externe deskundigen. Het resterende bedrag is voor interne gemeentelijke kosten. Oass stelde daar tegenover dat het gaat om de 'totale waarde' van de opdracht. Wie daarvan allemaal worden betaald, doet niet ter zake. Omdat er zoveel verwarring was over hoe de Europese regels precies in elkaar zitten, pleitten enkele kleinere fracties ervoor het onderwerp maar helemaal van de agenda de halen. T. Vreugdenhil van de ChristenUnie/SGP zei op voor hem ongewoon heftige wijze dat ,,het vandaag niet het moment is om hierover een verantwoord besluit te nemen''. De partij stemde dan ook tegen het voorstel, net zoals D66, SP, Stadspartij en GroenLinks.

M. Divendal van de PvdA vond echter dat de raad de wethouder gewoon op zijn woord moet geloven. ,,En als later blijkt dat hij fout zat, heeft hij een groot probleem.'' VVD'er Lantink meende dat haast niet mag leiden tot onrechtmatige besluiten, maar de fractie stemde toch in met het voorstel van haar eigen wethouder.

Bron: Haarlems Dagblad, donderdag, 13 december 2001

« Terug

Archief > 2001 > december

Geen berichten gevonden