Verkiezingen en de kans om te kunnen kiezen
Heemstede – Zaterdag 12 januari beet de ChristenUnie de spits af, toen deze partij die voor het eerst mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Heemstede, door Simon Paagman en Uw politieke verslaggever aan de tand werden gevoeld over wat deze partij voor staat en het concept verkiezingsprogramma dat toen ten doop werd gehouden. (Zie kort verslag elders in dit blad). Een partij die zich wezenlijk onderscheidt door uit te gaan van de bijbel en zich daarmee onderscheidt van het CDA die de mens centraal stelt. De kiesraad moest er aan te pas komen om zeker te stellen of een partij die de kiesdeler niet haalt maar wel het hoogste aantal reststemmen verzamelt in aanmerking komt voor een zetel, of dat de reststemmen eerst meespelen nadat de kiesdeler is gehaald, ofwel een zetel is verkregen met een fors overschot aan stemmen. We zijn nog in afwachting van de bevindingen van de kiesraad. Er valt dus wat te kiezen. Een grote opkomst van de kiezer brengt de kiesdeler omhoog en gegeven het aantal leden dat de ChristenUnie in de hele regio heeft, dus nogal beperkt in Heemstede alleen, kan dus negatief zijn voor voornoemde partij. Verwacht mag worden dat kiezen voor de ChristenUnie ten koste gaat van het aantal stemmen van het CDA. Beide partijen overwegen een lijstverbinding aan te gaan. Een lijstverbinding impliceert dat de reststemmen van beide partijen opgeteld worden. Dit geeft een grotere kans op een, na verdeling van de zetels via de kiesdeler (aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door aantal raadszetels (21)) , restzetel als gevolg van het hoogst aantal totale reststemmen. Meer betekenis heeft zo’n lijstverbinding dus niet.
Zaterdag 19 januari gaat de VVD ‘voor de bijl’ bij Radio De Branding tussen 12 en 13 uur. Met kritische vragen kan de luisteraar een indruk krijgen van wat de VVD voorstaat en een afweging maken ten opzichte van PvdA (26 januari), D66 (2 februari), GroenLinks (9 februari), CDA (16 februari) en HBB (23 februari). Omdat de luisteraar dan nog het overzicht kan kwijtraken gaan de politieke verslaggevers van het Haarlems Dagblad en 3 lokale weekbladen met elkaar in debat over de meest spraakmakende politieke keuzes waarvoor ongeveer een kwartier per partij is ingeruimd. Dat is op 2 maart tussen 12 en 14 uur. Op 6 maart moet U het dan zelf weten want dan wordt verwacht dat U Uw keuze maakt en vooral LOKAAL stemt en dus niet op landelijke argumenten. Die spelen bij gemeenteraadsverkiezingen nauwelijks een rol en soms is het zo dat lokale verkiezingsitems zelfs strijdig zijn (ozb bij VVD bijvoorbeeld) met de landelijke. Het gaat over Uw stoep, Uw achtertuin, het milieu in de wijk, de veiligheid in ons dorp, het onderwijs, ons welzijn, de besteding van onze centen.
Wilt U een aantal van de lokale verslaggevers in levenden lijve meemaken dan kan dat ook. D66 wil namelijk een publiek debat houden met het lokale journaille in een atelier van een Heemsteeds kunstenaar op 11 februari. We zegden onze medewerking toe aan gespreksleider Marijke Mous, ex wethouder namens D66 in het vorige kabinet, de vrouw met het verrezen communicatie-adviesbureau die een niet zo’n nieuwsbrengende nota schreef voor onze gemeente over de beeldentuin, oude slot en andere ontwikkelingen. Nu maar hopen dat er voldoende politieke leiding van verschillende snit aanwezig is, want het bestaansrecht van een journalist is niet de wijsheid in pacht hebben, maar via vragen, stellingnamen de wijsheid bij anderen te ontlokken en dit overbrengen via krant of radio. We hebben reeds voorgewerkt en discutabele vragen in voorraad, waarbij het zal gaan over dualisme, besluitvorming in de lokale politiek – synoniem aan openbaarheid van bestuur naar onze mening – en de objectiviteit van het journaille – een utopie dus-. Tussen haakjes. Marijke Mous was ooit ook een verslaggever van een Heemsteeds weekblad. Met dieven vang je dieven? Het HD, zo lazen we 15 januari, weet het verschil niet tussen kabel- en etherfrequenties. Niet verwonderlijk in deze knoppentijd, waar niemand meer weet van propagatie, voortplanting van elektro-magnetische golven door de ruimte, door de ether, waarbij het gedrag afhangt van de frequentie. De lokale zender, Radio De Branding zit op 106.2 Mhz, een VHF-frequentie die slechts kimbereik heeft en dat hangt weer af van de hoogte van de zend- en ontvangantenne. Een frequentie die bij abnormale omstandigheden (duct- of tunnelvorming) soms onvoorspelbaar veel verder kan komen. Als Uw radio-ontvanger is aangesloten op de Heemsteedse kabel zit de lokale radio op 89.0 Mhz. Mocht U de weg helemaal kwijt raken dan is er ook nog Branding TV met het geluid van de radio. U kunt ons dus bijna niet missen. Dus kunt U straks echt kiezen en dus LOKAAL stemmen.
Bron: De Heemsteder, Fred Belt