Verslag Raad: stemlokalen, financien en vergaderstelsel

woensdag 19 oktober 2005 19:44

Stemmen in een willekeurig stemlokaal

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zal het mogelijk zijn in een willekeurig stemlokaal in Haarlem de stem uit te brengen. Voorheen was de burger gebonden aan de aanwijzing op de oproepingskaart van een bepaald stembureau in de buurt.

Een nadeel is, dat je niet meer na kunt gaan hoe de verhoudingen wat betreft de politieke voorkeuren liggen in bepaalde wijken. Doel van de maatregel is meer mensen naar de stembus te halen. Verder heeft de gemeente besloten om een stemwijzer op te stellen. Eerst zullen in overleg met de partijen daarvoor 35 tot 50 stellingen, waarbij de partijen zich kunnen onderscheiden, worden opgesteld.

Rapportage over de ontwikkelingen bij de Afdeling Vastgoed en het rapport over het Houtmanpad

Uit de onderzoeken komt naar voren, dat kredieten niet tijdig bij de raad worden aangevraagd, dat er te weinig coordinatie plaatsvindt en dat de risico's onvoldoende in beeld worden gebracht. Uit eerder onderzoek bij de Grote projecten was dit ook al naar voren gekomen.

Het college heeft inmiddels een scala aan verbeteringsmaatregelen genomen om de financiele en de organisatorische problemen te verbeteren. Ondanks de goede inzet van ambtenaren, moet de bedrijfscultuur veranderen. Meer transparantie, meer openheid en bereidheid om tekortkomingen in de organisatie bij het college en de raad te melden. De Rekenkamercommissie heeft naar aanleiding van de rapportage geadviseerd om een enquete in te stellen. Een zwaar middel omdat het lang duurt, veel geld kost en personen onder ede gehoord worden. Alles overwegende heeft de fractie voor de enquete bij Stedelijke Ontwikkeling gestemd omdat de fractie op basis van eerdere ervaringen bij Stadsbeheer ook op tekortkomingen in de aansturing en de transparentie was gestuit.

De Raad heeft een voorbereidingscommissie aan het werk gezet en zal dus over enige tijd een enquete houden.

Vergaderstelsel

Na de verkiezingen in 2006 is de raad voornemens een nieuw vergaderstelsel te introduceren. Men wil eens in de week c.q. twee weken een raadsvergadering houden, voorafgegaan door twee commissievergaderingen. De hamerstukken kunnen dan dezelfde dag worden afgehandeld. De overige punten worden in de raad van een week later besproken. Discussiepunt op 19 oktober was welke dag de vergaderdag wordt. Een meerderheid koos voor de donderdag. De fractie heeft het standpunt ingenomen, dat minimaal twee vergaderdagen per week nodig zijn. Besluiten moeten zorgvuldig en niet overhaast worden genomen. De Christenunie-SGP heeft daarom niet voor de woensdag en niet voor de donderdag gekozen maar voor beide dagen. Verder heeft de fractie aangedrongen op meer mogelijkheden om schaduwraadsleden aan te stellen aangezien het voor kleine partijen onmogelijk is om twee vergaderingen, die tegelijktijdig plaatsvinden, bij te wonen. Over dit laatste zal nog een discussie volgen.

« Terug

Archief > 2005 > oktober

Geen berichten gevonden