Haarlem moet beter lobbyen voor bereikbaarheid

ChristenUnie-lijsttrekker Frank Visser vindt dat Haarlem meer moet lobbyen in Den Haag om zaken gedaan te krijgen, met name als het gaat om een betere bereikbaarheid. “Ik heb de indruk dat Haarlem nog veel kan leren van andere gemeenten. Emmen en Leiden zetten zich bijvoorbeeld in de Tweede Kamer veel beter op de kaart. Haarlem doet zichzelf tekort. Een actieve lobby kan miljoenen opleveren!”
ChristenUnie: In Den Haag valt meer te halen
De ChristenUnie-lijsttrekker spreekt uit ervaring want hij is beleidsmedewerker bij de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. Visser: “Als ik kijk naar verkeer en waterstaat, ruimtelijke ordening, milieu en volkshuisvesting, de beleidsterreinen die ik bijhoud voor een aantal Kamerleden, dan is de lobby van andere steden veel sterker”. Het is volgens Visser opvallend dat sommige gedeputeerden en wethouders regelmatig contact zoeken met Tweede Kamerfracties en andere niet of nauwelijks. Visser: “Gemeenten en provincies die actief lobbyen krijgen meer voor elkaar, zo lijkt het. Een goed voorbeeld is Emmen dat de verplaatsing van de dierentuin al vroegtijdig goed op de kaart heeft gezet bij meerdere fracties”.
Volgens Visser zou Haarlem samen met de provincie moeten optrekken om betere oost-westverbindingen voor het autoverkeer te realiseren en de verdere uitbouw van de Zuidtangent te realiseren. “Er gebeurt hopelijk van alles achter de schermen richting het ministerie, maar een krachtige lobby naar de Tweede Kamer is er in ieder geval nog steeds niet”. Dat had volgens Visser eigenlijk twee jaar geleden al moeten beginnen. “Tweede Kamerleden kennen wel het succes van de Zuidtangent, maar de knelpunten in Haarlem zijn nog bij geen enkel Kamerlid bekend zo lijkt het en dat geldt al helemaal voor de een eventuele Mariatunnel tussen de Schipholweg en de Hout. Haarlem staat zo op achterstand ten opzichte van concurrerende projecten in bijvoorbeeld Utrecht, Leiden en Amstelveen”.
Ook als plannen nog niet helemaal uitgewerkt zijn zou er al in Den Haag gelobbyd moeten worden volgens de ChristenUnie-lijsttrekker. Visser: “Haarlem moet eerst zorgen dat de knelpunten in Den Haag op de agenda komen om kans te maken op een rijksbijdrage.” De regio Leiden heeft dit volgens de ChristenUnie veel beter voor elkaar. “Er vindt al een paar jaar een lobby plaats voor de Rijnlandroute en de Rijngouwelijn tussen Leiden en Katwijk. Zowel voor- als tegenstanders lobbyen actief, gemeenten, bewonersgroepen, maar ook de Kamer van Koophandel. Het resultaat is dat vrijwel alle Kamerfracties bij de minister aandringen om extra geld. Het beschikbare budget kan maar één keer uitgegeven worden, dus Haarlem zal snel de contacten met Den Haag moeten aanhalen!”
Een goede lobby is allereerst een taak van het college van B&W. Maar ook de gemeenteraadsfracties zouden meer contact kunnen hebben met hun eigen fracties in Den Haag. Illustratief is volgens Visser dat Haarlem de afgelopen jaren nauwelijks is genoemd in het jaarlijkse debat over het meerjarenprogramma infrastructuur ruimte en transport. In dit debat, dat afgelopen december zelfs twee volle dagen duurde, noemen alle fracties hun prioriteiten. Een groot aantal weg, spoor en vaarwegverbindingen passeert dan de revue. Visser: “In december noemden slechts drie fracties Haarlem en diende alleen de ChristenUnie een motie in die gericht was op de bereikbaarheid van Haarlem”.
Spoor
Er zou volgens de ChristenUnie ook meer gelobbyd kunnen worden voor het spoor. Frank Visser: “Het college is op verzoek van de Raad aan het lobbyen voor aansluiting op het nachtnet van NS. Prima. Maar ook overdag zouden er meer treinen kunnen rijden. In het programma hoogfrequent spoorvervoer streeft minister Eurlings naar 6 intercities en zo mogelijk 6 sprinters per uur op de belangrijkste corridors in 2028. Haarlem is notabene de enige grote stad in de Randstad die niet is opgenomen in dit netwerk. Er komt straks wel elk kwartier een sneltrein naar Rotterdam, maar tegelijkertijd verdwijnt de directe sneltrein naar Den Haag Centraal.”