Tweede Kamer voor betere bereikbaarheid Haarlem

Dinsdag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie van ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer over een onderzoek naar oplossingen voor de bereikbaarheidsproblemen van Haarlem. De minister wordt in de motie gevraagd een onderzoek te starten.
Frank Visser, lijsttrekker ChristenUnie Haarlem: “De motie vraagt om de start van een zogenaamd MIRT-onderzoek. Dit is een eerste stap in erkenning van het Rijk van de bereikbaarheidsproblemen van Haarlem. Ik ben daarom erg blij met deze motie. De gemeente is nu aan zet om hier voortvarend samen met het Rijk mee aan de slag te gaan. Want één ding is zeker: de knelpunten in de bereikbaarheid van Haarlem lossen we niet op zonder geld van het Rijk.”
Onlangs werd bekend dat de gemeenten in de regio Zuid-Kennemerland werken aan een gezamenlijke bereikbaarheidsvisie, die in maart wordt gepresenteerd aan de minister. Frank Visser: “Dat werd ook hoog tijd want andere regio’s zoals Leiden hebben door actieve lobby de afgelopen jaren hun bereikbaarheidsproblemen al veel beter op de kaart staan in Den Haag dan Haarlem. Zij hebben inmiddels miljoenen euro’s subsidie gekregen. Daar moet Haarlem van leren!”
Door de ChristenUnie-motie ligt er nu ook druk vanuit de Tweede Kamer bij de minister om de bereikbaarheidsproblemen van Haarlem serieus te onderzoeken. Initiatiefnemer Ernst Cramer: “Rijk, provincie en gemeenten moeten samen aan de slag om te komen tot een duidelijke probleemanalyse en oplossingsrichtingen. Hierbij moeten alle opties worden bekeken. Het gaat dan o.a. om de knelpunten met het oost-west verkeer voor de auto en een verbetering van het hoogwaardig openbaar vervoer”.
De Kamer heeft de minister gevraagd uiterlijk in december 2010 met informatie te komen over het MIRT-onderzoek dat nu zal worden gestart.
Hieronder staat de tekst van de motie en een toelichting op de MIRT procedure.
Motie van het lid Cramer c.s.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende, dat de regio Haarlem een bereikbaarheidsprobleem heeft met name met het oost-westverkeer en er tevens in deze regio een verdichtingsopgave ligt;
overwegende, dat de gemeenten in de regio Zuid-Kennemerland gezamenlijk werken aan een bereikbaarheidsvisie voor het oplossen van de bereikbaarheidsproblemen;
verzoekt de regering een MIRT-onderzoek bereikbaarheid en wonen Zuid-Kennemerland te starten met het oog op een MIRT-verkenning waarin deze opgaven integraal worden opgepakt en de Kamer hierover voor het MIRT overleg najaar 2010 te informeren,
en gaat over tot de orde van de dag.
Cramer
Koopmans
Roefs
Toelichting
Het MIRT is het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport en bevat alle rijksprojecten op het gebied van infrastructuur. Pas als projecten in dit programma staan kan er geld van het Rijk voor komen. In een MIRT-onderzoek wordt onderzocht of een ruimtelijke of infrastructureel knelpunt voldoende groot is dat de rijksoverheid daarbij betrokken moet zijn.
Bij een positief resultaat van het MIRT-onderzoek volgt een MIRT-verkenning waarin alle mogelijke oplossingen worden onderzocht. Het resultaat daarvan is een voorkeursbesluit met daaraan gekoppeld afspraken over de financiering. Dit voorkeursbesluit wordt uitgewerkt in een planstudie waarna de uitgewerkte projecten kunnen worden gerealiseerd.