Stemwijzer Haarlem: wat kiest de ChristenUnie?

pbr053-2010 Stemwijzer Banner-haarlemdinsdag 16 februari 2010 15:09

Tijdens de campagne avond afgelopen maandag is gedebatteerd aan de hand van enkele stellingen uit de Stemwijzer. Welke keuzes maakt de ChristenUnie in Haarlem?

Om goed voorbereid te kunnen gaan stemmen op 3 maart kunnen inwoners van Haarlem de StemWijzer raadplegen. De StemWijzer is een test met een aantal stellingen over lokale onderwerpen. Wie de test invult krijgt advies welke partij het beste bij de eigen mening past. Lijsttrekker Frank Visser: "De stemwijzer geeft een indicatie hoe partijen denken over Haarlemse issues, maar het is zeker geen totaaloverzicht. Veel onderwerpen ontbreken."

De in verkiezingstijd populaire website verwacht de komende weken weer miljoenen stemadviezen in het land te verstrekken. Zo’n 52 gemeenten gaan de StemWijzer de komende weken inzetten in hun verkiezingscampagne.

De stellingen in de Stemwijzer zijn zo kort mogelijk geformuleerd. Hierdoor ontbreken soms de nuances. Frank Visser: "Daarom kunnen alle partijen deze verkiezingen voor het eerst ook een korte toelichting geven bij de gemaakte keuzes".

Hieronder volgt een overzicht van de stellingen met daarbij de keuze en de toelichting van de ChristenUnie Haarlem.

1 Bij belangrijke onderwerpen moet de gemeente een referendum houden.

Oneens De gemeenteraad zal zich bij een raadplegend referendum gebonden voelen aan de uitslag terwijl ze deze ook mag negeren. We zijn wel voor een bindend correctief referendum, maar dat moet eerst geregeld worden in de grondwet. Niet alle onderwerpen zijn overigens geschikt voor een referendum.

2 De huidige wijkraden zijn niet democratisch en moeten daarom worden gekozen.

Oneens Wijkraden moeten representatief zijn maar hoeven niet gekozen te worden. Haarlem moet zuinig zijn op zijn burgers die zich inzetten voor hun wijk en wijkraden en buurtverenigingen actief betrekken bij plannen en beter communiceren.

3 Haarlem moet de stedenbanden met Osnabrück en Angers beëindigen ten gunste van hulp aan gemeenten in arme landen.

Eens Stedenbanden moeten niet drijven op een paar enthousiastelingen of vanwege het vermeende ‘schoolreisjes gevoel’. Een nieuwe stedenband moet een toegevoegde waarde hebben. Zo zou Haarlem een gemeente in een arm land kunnen helpen bij het realiseren van de millenniumdoelen van de VN zoals onderwijs voor ieder kind en eerlijke handel.

4 Grote projecten mogen alleen doorgaan als zij met een tweederde meerderheid in plaats van de helft plus één door de gemeenteraad zijn aangenomen.

Oneens Het is goed als er voor grote projecten een breed draagvlak is in de gemeenteraad. Maar een verplichte tweederde meerderheid gaat te ver. Zo kan besluitvorming zelfs worden lam gelegd. Tweederde meerderheid geldt wel voor grondwetswijzigingen en dat is terecht.

5 De openingstijden in de horeca moeten volledig vrij zijn.

Oneens Haarlem is een uitgaansstad. Om het gezellig te houden mogen er grenzen worden gesteld bijvoorbeeld om de openbare orde te beschermen en overlast te voorkomen. Het zou goed zijn als er meer aandacht komt voor de nadelige gevolgen van het late stappen zoals afname van schoolprestaties, bijvoorbeeld door voorlichting.

6 De coffeeshops in Haarlem moeten sluiten.

Eens In ieder geval in de buurt van scholen moeten coffeeshops sluiten. Zo wordt de drempel verhoogd en dat is hard nodig want de softdrugs van tegenwoordig kan je nauwelijks meer softdrugs noemen: het werkt verslavend.

7 In Haarlem-Oost mag een gokpaleis komen.

Oneens Gokverslaving moet worden tegengegaan. De ChristenUnie is daarom voor een uitsterfbeleid voor gokhallen, tegen een eventuele verhuizing van Holland Casino naar Haarlem en voor goede hulp aan gokverslaafden om van hun verslaving af te komen.

8 In de binnenstad moet cameratoezicht komen.

Eens Camera’s kunnen een middel zijn om de veiligheid en/of de beleving daarvan te vergroten. Met dit middel moet wel heel terughoudend en zorgvuldig omgesprongen worden.

9 Wie niet wil inburgeren, moet op zijn uitkering worden gekort.

Eens Mensen die volgens de wet verplicht moeten inburgeren mogen worden gekort op hun uitkering als zij inburgering weigeren. Voor vrijwillige inburgeraars geldt dat zij een inburgeringsaanbod van de gemeente kunnen krijgen. Aangezien de gemeente dit grotendeels betaald mag worden verwacht van de inburgeraar dat hij zijn best doet.

10 De gemeente moet de komende jaren zijn vaste schuld aflossen, ook al gaat dat ten koste van nieuw beleid.

Eens Haarlem leeft op te grote voet. Nu al is de jaarlijkse rente over de schuld meer dan 100 euro per inwoner! De gemeente ontkomt niet aan bezuinigingen en moet de schuld (nu 340 mln, in 2014 550 mln) fors terugdringen. Er zal daarom weinig ruimte zijn voor nieuw beleid.

11 Mensen in de bijstand hoeven geen of minder gemeentelijke belastingen te betalen.

Eens Bij het verstrekken van bijstand zorgt de gemeente voor individueel maatwerk. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan vrijstelling van gemeentelijke heffingen, ondersteuning bij vervanging van onmisbare, maar dure apparatuur en verstrekking van de HaarlemPas

12 Voor mensen met een laag inkomen moet Haarlem collectief energie inkopen, zodat zij goedkoper uit zijn en de gemeente betaling van rekeningen kan controleren.

Geen van beide Mensen met een laag inkomen moeten kunnen kiezen of ze gebruik maken van dit aanbod. Controle van betaling van rekeningen is alleen acceptabel in het kader van grote schulden.

13 Gespreide opvang van verslaafden in woonwijken is beter dan centrale opvang in één pand.

Geen van beide Kleinschalige opvang werkt vaak beter, zeker als mensen met verschillende soorten problemen niet in dezelfde opvang zitten. Maar locaties moeten daarbij wel heel zorgvuldig worden gekozen. De ChristenUnie is tegen de verstrekking van drugs. De opvang moet gericht zijn op het genezen van de verslaving.

14 Haarlem moet zich inzetten voor gemengde scholen, bijvoorbeeld via inschrijving van leerlingen per stadsdeel.

Oneens Het ontstaan van witte en zwarte scholen moet worden voorkomen, maar ouders moeten vrij blijven in de schoolkeuze zodat zij onderwijs kunnen kiezen dat het beste aansluit bij de opvoeding. Voor de ChristenUnie is deze vrijheid van onderwijs (artikel 23 Grondwet) een groot goed.

15 Omdat Haarlem minder geldt krijgt van het Rijk moet de gemeente ook bezuinigen op de openbare bibliotheken.

Geen van beide Geen enkele bezuiniging moet worden uitgesloten. Dit betekent dat mogelijk ook moet worden bezuinigd op de bibliotheken. De bibliotheek moet wel bereikbaar blijven voor jong en oud.

16 Haarlem moet een Veteranendag organiseren.

Eens Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen waaronder steeds meer jonge veteranen. Het is goed als één dag per jaar aandacht wordt besteed aan hun inzet voor ons land.

17 Al het groen moet behouden blijven en daarom is er in en rondom de stad geen plaats voor grootschalige nieuwbouwprojecten.

Eens Het groen in de wijken en rond de stad moet worden behouden. Er is geen ruimte voor grote nieuwbouwlocaties. Toch zijn er genoeg mogelijkheden voor nieuwbouw: door herontwikkeling van gebieden zoals de Spoorzone, door soms iets hoger te bouwen en door dubbel grondgebruik (bijvoorbeeld door het overkluizen van wegen).

18 Om invloed te hebben op de bebouwing, moet de gemeente actief grond kopen en verkopen.

Geen van beide Soms is het strategisch grond aan te kopen om maximale invloed te hebben op wat er wordt gebouwd. Maar gezien de financiële positie van de gemeente Haarlem is daar momenteel nauwelijks geld voor. Bovendien is het ook behoorlijk risicovol. De gemeente moet dus erg terughoudend zijn met actieve grondaankoop.

19 In wijken met veel dure woningen moeten veel meer goedkope woningen worden gebouwd.

Geen van beide De ChristenUnie is voor het mengen van goedkope en duurdere woningen binnen wijken. Het wijzigen van de woningvoorraad kan echter alleen bij herstructurering of als er nog nieuwe locaties zijn waar kan worden gebouwd, met behoud van het groen.

20 Om de doorstroming te bevorderen, moeten er meer middeldure en dure woningen komen.

Geen van beide Er moeten meer middeldure woningen worden gebouwd. Aan dure woningen is minder behoefte. Daarnaast is er sowieso een woningtekort in Haarlem. Er is dus ook nog een opgave voor sociale woningbouw. Volgens de ChristenUnie moet er met de vergrijzing op komst vooral worden geïnvesteerd in ouderenhuisvesting zodat gezinswoningen vrij komen.

21 De gemeente moet goedkope leningen geven aan starters op de woningmarkt.

Eens Woningen in Haarlem zijn gewild waardoor de positie van starters lastig is. De drempel voor deze groep om een woning te kopen kan worden verlaagd door een goedkope starterslening. Na een aantal jaar kunnen met het terugbetaalde geld weer nieuwe starters worden geholpen. Zo worden jongeren ook behouden voor Haarlem.

22 Er zijn voldoende sociale woningen in Haarlem.

Oneens De goedkope woningvoorraad is volgens de normen voldoende. Toch is er een tekort onder andere omdat veel mensen die inmiddels meer verdienen nog in een goedkope huurwoning wonen. De doorstroming moet worden bevorderd. Er kan bijvoorbeeld worden geëxperimenteerd met Huur-Op-Maat waarbij mensen meer huur betalen als ze meer verdienen.

23 De hoogte van de afvalstoffenheffing moet afhangen van de aangeboden hoeveelheid afval.

Eens Betalen per kilo is eerlijker en stimuleert een zuiniger omgaan met afval door bijvoorbeeld recycling. De gemeente moet actief aan de slag met het gescheiden inzamelen van plastic wat het grootste gedeelte is van het huishoudelijk afval.

24 De gemeente mag gif gebruiken bij de bestrijding van onkruid.

Oneens Het gebruik van gif bij de bestrijding van onkruid moet worden voorkomen. Er zijn goede biologische alternatieven.

25 Om Haarlem beter bereikbaar te maken voor de auto, moeten er een stadsring om het oude centrum en een buitenring om de stad komen.

Eens Met name de oost-west verbindingen moeten worden verbeterd. Haarlem moet lobbyen voor een directe verbinding tussen A9 en de Westelijke Randweg. Er is ook een forse investering in het openbaar vervoer nodig. Met transferia aan de rand van de stad kunnen bezoekers van het strand overstappen op het OV.

26 Parkeren in het centrum moet veel duurder zijn dan parkeren buiten het centrum.

Eens Parkeertarieven buiten het centrum zijn vooral voor de bestrijding van parkeeroverlast en kunnen laag zijn. Parkeren in het centrum mag duurder zijn en moet zoveel mogelijk in garages aan de rand van de binnenstad zodat het centrum autoluw blijft. Garages moeten daarom ook goedkoper zijn dan parkeren op straat.

27 Haarlem moet de Sint Nicolaasbrug als fietsverbinding over het Spaarne opnieuw aanleggen.

Oneens Haarlem moet in de top 3 van fietssteden komen. Dit vraagt om een veilig en fijnmazig netwerk van geasfalteerde fietsroutes.  De Sint Nicolaasbrug verkort de fietsroute van Haarlem-Oost naar het centrum, maar de Catharijnebrug is een goed alternatief. Gezien de financiële situatie van Haarlem hebben andere verbindingen een hogere prioriteit.

28 In Haarlem moeten meer autovrije gebieden komen.

Eens In het centrum zijn al veel straten autovrij of autoluw. Een kleine uitbreiding is nog mogelijk. Met de Ripperda heeft Haarlem een nieuw autovrij woongebied. Op meer herstructureringslocaties is een dergelijke inrichting mogelijk waarbij fietsers en kinderen voorrang hebben en de auto te gast is.

29 Parkeergarage De Kamp moet uitbreiden.

Geen van beide Het is wenselijk dat er meer parkeerruimte komt aan de oostzijde van het centrum. Bij voorkeur gebeurt dit echter net buiten het centrum. Uitbreiding van de Kamp is een optie, maar ook andere locaties moeten worden onderzocht.
   
  

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden