Interview Frank Visser in Haarlems Weekblad (week 7)

HAARLEM – Binnenkort mogen alle Haarlemmers naar de stemhokjes voor de gemeenteraadsverkiezingen. Elke week zal een politicus worden belicht die voor het eerst als lijsttrekker op het stembiljet zal staan. Deze week staat de schijnwerper gericht op Frank Visser, lijsttrekker van de ChristenUnie.
Frank Visser (ChristenUnie) gaat voor verbetering van ‘de mooiste stad’
door Elke Lodewijks
Naast zijn werkzaamheden als lijsttrekker werkt Frank Visser (32 jaar) fulltime als beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie en geniet hij samen met zijn vrouw van hun twee maanden oude dochtertje Jisca. “Momenteel is het redelijk druk. Ik heb net een dochter gekregen dus ik zit nog een beetje in de kraamtijd. Ik vind het wel heel leuk en hoop dat ik in de raad mag komen. Ik heb er echt zin in.”
Politiek
Rond 1996 werd Visser lid van de RPF (later ChristenUnie). Zijn politieke interesse werd groter tijdens zijn studie planologie. Drie jaar lang zat Visser in
het landelijk bestuur van de jongerenorganisatie en werkte hij als webmaster voor de ChristenUnie. Visser werkt nu voor de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. “Ik doe al het voorbereidende werk voor Kamerleden, op het terrein van Verkeer en Waterstaat, Ruimte en Milieu en Wonen, Wijken en Integratie. Eigenlijk politiek achter de schermen, maar dat is erg leuk. Het is een kleine fractie dus je bent overal nauw bij betrokken. De landelijke werkwijzen zijn soms anders dan de gemeentelijke, maar bepaalde onderwerpen zie je soms terugkomen. Ik heb meerdere keren dingen die ik in Haarlem tegenkwam onder de aandacht gebracht van Tweede Kamerleden. Dat is wel handig.”
ChristenUnie
Visser heeft nooit getwijfeld, de ChristenUnie is altijd zijn partij geweest. “Ik ben christelijk opgevoed, al kwamen mijn ouders in verschillende kerken. Ik ben christen en de keuze voor de ChristenUnie is niet meer dan logisch. De bijbel is voor mij het uitgangspunt voor wat ik in de politiek doe. Het is niet van ‘er moet ergens een weg aangelegd worden, we gaan even in psalm zoveel kijken’, zo werkt het niet. Er staan zoveel dingen in de bijbel die je kan toepassen in de politiek, zoals over milieu, rechten en gerechtigheid. Ik loop niet tijdens allerlei debatten met een bijbel te zwaaien, maar ik ben wel aanspreekbaar op die uitgangspunten. Bij het CDA is de bijbel niet meer dan een inspiratiebron. Dat is mooi, maar voor mij is het meer.”
Bezuinigingen
De schuld maakt het gemeente Haarlem de komende tijd niet makkelijk. “Daarom wil ik oppassen met beloftes doen. We zullen hele pijnlijke keuzes in Haarlem moeten maken. Feit is dat de schuld van Haarlem al meer dan 350 miljoen euro is, dat is de laatste jaren alleen maar gegroeid. Wij willen niet bezuinigen op sociale voorzieningen, dus dan moeten andere dingen stoppen. We moeten kijken wat we meer met de burgers kunnen doen, zoals samenwerking met scholen, kerken en verenigingen,” aldus Visser.
Verandering
Visser: “Ik zeg niet dat het allemaal verkeerd gaat, dat zou te makkelijk zijn. Maar wij willen constructief meedenken over hoe we dingen in Haarlem kunnen verbeteren. En ook goed luisteren naar ideeën van andere partijen. Onderhoud is belangrijk, dat roepen we al sinds we in Haarlem actief zijn. Er moet wat gebeuren aan bruggen en wegen, zodat deze niet instorten. Je moet die achterstand voorkomen, anders is het uiteindelijk alleen maar duurder.” De ChristenUnie wil zich ook richten op de wijkraden. “Er zijn kleine groepen mensen die zich inzetten voor hun wijk en moeite doen hun mening te geven over gemeenteplannen en actief meedenken. En we horen steeds meer geluiden uit wijkraden dat ze dingen te laat horen of er niet goed bij betrokken worden. Dat is heel erg jammer, wijkraden moeten serieus worden genomen.”
Misverstand
Visser wil voor zijn ChristenUnie graag een misverstand uit de weg ruimen: “Wij zijn ook voor de scheiding van kerk en staat. Maar dat is iets anders dan vrijheid in geloof en politiek. Zoals een liberaal het liberale gedachtegoed uitdraagt, dragen wij het christelijk-sociale gedachtegoed uit. Niemand is neutraal, iedereen heeft een bepaalde levensvisie. Het liberale gedachtegoed is niet neutraler dan het christelijke gedachtegoed. Deze zijn allebei gelijkwaardig en moeten gelijk behandeld worden.”
Haarlem
De lijsttrekker voelt zich als een vis in het water in Haarlem. De geboren en getogen mug heeft nooit buiten Haarlem gewoond. “Het is gewoon de mooiste stad natuurlijk! Je zit zo in de duinen of Amsterdam. Er zijn veel universiteiten, hogescholen en middelbaar beroepsonderwijs in de omgeving. Het is gewoon heerlijk wonen.”
Toekomst
Visser: “We hebben nu een zetel en het is in Haarlem altijd spannend. Ik hoop dat we nu een hele zetel halen en dat het geen restzetel is. Eigenlijk hoop ik op twee en daar gaan we ons best voor doen.” Veel verder in de toekomst kijkt Visser nog niet. “Dat zien we dan wel weer. Eerst maar eens in de raad komen…”