Voor elkaar in Haarlem

dinsdag 28 februari 2006 21:34

Door: Teus Vreugdenhil

Het thema voor het verkiezingsprogramma van de Christenunie-SGP 2006-2010 draagt de naam Voor elkaar. In aansluiting op thema's uit eerdere programma's zou je kunnen zeggen. Kies het leven voor elkaar, zoek de vrede voor elkaar.
Of zoals in het evangelie van Mattheüs staat: zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid en al het andere ontvangt u bovendien.

Het is voor de overheid van belang, dat veel aandacht wordt geschonken aan ontwikkelingen in de buurt, aan de zorg voor elkaar, de veiligheid en het bevorderen van een gezindheid waarbij de wil om met elkaar de stad te bouwen centraal staat. In deze lijn past ook de discussie over normen en waarden of het nu gaat om het schoonhouden van de stad of over de vraag hoe je de medeburger tegemoet treedt en hoe je respectvol met andere opvattingen of overtuigingen omgaat.

De gemeente zal in dezen als dienstbare overheid faciliterend kunnen werken richting de burger en organisaties. De gemeente zal dichter bij de burger moeten gaan staan om in begrijpelijke termen (mede) sturing te geven aan de gewenste ontwikkelingen in de locale samenleving. De overheid kan hulp bieden in de vorm van tijd, geld, aandacht, expertise en beleid. Het beleid zal richting en ruimte geven, waarbij het zal gaan om de hoofdlijnen (geen details).

Concreet in Haarlem zal meer ingezet kunnen worden op een schone stad zonder zwerfvuil en hondepoep, met een milieubewuste aanpak van de luchtkwaliteit in de stad, goede accommodaties voor de jeugd, zorgloketten voor de burgers, een zorgvuldige invoering van de WMO, aandacht voor de minima en werklozen. Voor het werken richting deze samenleving is een relationele benadering nodig d.w.z dat we ons bewust zijn, dat we elkaar nodig hebben om dingen tot stand te brengen en elkaar van dienst te zijn. 

Het betekent b.v. de burgers  opzoeken om van hen voeding te krijgen voor het formuleren van beleid. Relaties in de vorm van contacten en netwerken en wederzijds vertrouwen vormen de basis. We pleiten dan ook voor interactieve beleidsvorming.

Welke problemen komen we in de stad op dit moment zo al tegen ?
We zien een groeiend aantal dak- en thuislozen met een psychische problematiek. In een artikel in het Haarlems Dagblad van 14 februari verwacht de dhr. Groenendijk (scheidend directeur GGD) volgend jaar 500 daklozen. Recent heb ik ondervonden hoe moeilijk het is voor mensen, die vaak nergens meer welkom zijn, onderdak of financiële steun te vinden.

Diaconieën, parochies, kloosters kunnen in het kader van de WMO nuttig werk doen. Het ontslaat de gemeente niet van de plicht soms meer maatregelen te nemen en meer beleid te maken om deze groeiende groep te huisvesten. Naarmate de welvaart stijgt neemt de groep daklozen toe. Dat zie je ook in de Verenigde Staten.  

Over het jeugdbeleid heeft de gemeente onlangs een nota uitgebracht, die een totaal overzicht geeft van alle initiatieven, die op dit gebied ontplooid worden . Wij pleiten voor meer aandacht voor gezinsondersteuning en het onderzoeken van de financiële regelingen op dit gebied. De beste garantie voor een hoopvolle en succesvolle toekomst voor de jeugd is een goede coaching en begeleiding in het gezin, al of niet bijgestaan door hulpverleners.

Haarlem is een relatief veilige stad. Om dat zo te houden zal preventie een belangrijke rol dienen te spelen in het beleid. De middelen voor nazorg van ex-gedetineerden, die de gemeente van het rijk ontvangt, zijn bij lange na niet genoeg. De gemeente zal zo mogelijk in samenwerking met de reclassering een actief beleid in het kader van huisvesting en de verdere resocialisering dienen te voeren. We kunnen dan denken aan begeleiding bij woon- en werktrajecten (sociale pensions, voorzieningen als Domus).

De schuldhulpverlening vereist meer inzet en middelen van de gemeente. De norm 1 hulpverlener op 8000 inwoners wordt lang niet gehaald terwijl Haarlem een stad is, waar velen met een laag inkomen moeten zien rond te komen.
De welzijnsorganisaties worden geconfronteerd met een ingrijpende bezuinigingsronde. Dit terwijl de invoering van de WMO veel aandacht vraagt. Alle zeilen zullen in de komende periode moeten worden bijgezet om het niveau van dienstverlening en welzijnsvoorzieningen op peil te houden.

In het kader van de evaluatie van het prostitutiebeleid heeft het college toegezegd onze suggestie mee te nemen om te kijken hoeveel personen gedwongen in dat circuit functioneren en  middels een vertrouwenspersoon na te gaan of deze uit dat beroep gehaald kunnen worden. In dit verband kunnen we ook wijzen op de hulpverlening van de Stichting de Rots.

De visie op drugshulpverlening en overlast, die op ons initiatief is gestart, ligt op dit moment in de inspraak. Voor ons als Chrsitenunie/SGP blijft ontwenning het geneesmiddel nummer één. Voor de burgers, die absoluut niet geholpen willen worden en overlast blijven geven, zal een residentiële voorziening nodig zijn of moeten misschien wel de wettelijke mogelijkheden tot gedwongen opname in een inrichting vergroot worden. 

Het hierbij tevens ter discussie staande heroïneproject wijzen we af i.v.m. de problemen, wanneer de verstrekking van deze drugs stoppen.   
Grote prioriteit wil de Christenunie/SGP leggen bij het scheppen van werkgelegenheid en banengroei. Haarlem zal meer wervend kunnen optreden om bedrijven hierheen te halen, die relatief veel personeel nodig hebben.
De ontwikkeling van de Waarderpolder kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren maar een verbreding van het blikveld naar de Haarlemmermeer is van harte aan te bevelen. Een nader overleg met deze gemeente over de vraag waar we elkaar van dienst kunnen zijn, kan bij onze fractie op warme belangstelling rekenen.

Wat  betreft de woningbouw en de woonvisie van de gemeente zijn we niet ontevreden. Het grondgebied van Haarlem is beperkt. Dat betekent dat we met weinig ruimte kwalitatief goede huizen moeten neerzetten. In Delftwijk, Schalkwijk, de Zomerzone gaan de komende tijd heel wat plannen van start.
De Raaks en het Ripperdaproject zijn volop in uitvoering.

Ik wil ook even stilstaan bij het parkeerbeleid van de gemeente. Dankzij de Christenunie-SGP is het nog steeds mogelijk op zondag gratis te parkeren.
De gemeenteraad had besloten om op zondagmiddag betaald parkeren in te voeren na uiteraard fel verzet van de Christenunie-SGP. Achteraf bleek de invoering niet praktisch uitvoerbaar.

De financiën van de gemeente geven ons reden tot heel wat zorgen.
De reserves zijn uitgeput, de provincie dreigt met curatele, de Rekenkamercommissie en de Enquêtecommissie leggen de overschrijdingen van kredieten bij grote projecten telkens weer bloot, kortom het is tijd voor bezinning over de vraag , welke projecten en investeringen kunnen we doorgang laten vinden en welke niet.

De Christenunie-SGP heeft keer op keer gewaarschuwd middels moties over een vacaturestop, middels voorstellen tot privatisering, middels het selectief omgaan met investeringen, maar de grote partijen zijn niet te stuiten in hun drang tot het doen van grote uitgaven. Wij zijn van mening, dat we met alle partijen eens om de tafel moeten gaan zitten om te kijken of we dingen niet beter kunnen prioriteren of desnoods schrappen.

Het onderhoud van de stad is onderwerp van een rapport van de Rekenkamercommissie geweest. De achterstand blijkt een bedrag van 85 tot 95 miljoen euro te bedragen. Vanaf 1984 heeft de fractie gehamerd op het belang van investeringen in o.m. bruggen en kades, waarbij later ook de wegen en het groen zijn gekomen. Het college heeft deze problemen van 1984 tot 1996 gewoon weggewoven en pas sinds 1997 is in ieder geval het besef gegroeid dat er iets aan de hand was.

Om het normniveau van onderhoud te bereiken zou een tijdsbestek van 20 jaar nodig zijn. Dit is echt te lang. Binnen tien jaar zou orde op zaken moeten zijn gesteld. Dat betekent een investeringen van 8,5 miljoen per jaar.  Dus nu maar zoeken naar 8,5 miljoen per jaar. Suggesties zijn welkom.

Het stadskantoor. De discussie is over de verkiezingen heen getild. Op zich treuren wij daar niet over, want het geeft de kiezer gelegenheid daar over na te denken. Waar gaat het om? De gemeente heeft de ambtenaren nu over vijf vestigingen gehuisvest. De panden waarin men werkt zijn over het algemeen niet te best meer en zouden bij voortzetting van het gebruik extra onderhoud nodig hebben.

Vandaar het voorstel van het college alles centraal te bundelen in een nieuw pand aan de Schipholweg. Benodigd bedrag 87 miljoen. Op mijn verzoek is de uitgavenkant en het risiciomanagement toegelicht. In de raad heb ik vervolgens gevraagd ook de inkomstenkant toe te lichten. Naast de kapitaallasten van 54 miljoen, die van de oude panden naar het nieuwe gebouw gaan, heeft men 16 miljoen aan efficiencywinst ingeboekt. Dat is een fors bedrag. In de raad hebben we gezegd, dat we de rekensom van de wethouder vertrouwen.

Op dit moment nu de beslissing toch is uitgesteld zal ik de wethouder als we opnieuw in de raad mogen komen toch nog eens vragen de zaken goed uit te leggen. In de stemwijzer stond dat wij voor een nieuw stadskantoor zijn. Dat is te zwart/wit gesteld. Wij zijn alleen voor als de financiën het toelaten. Anders moeten we het gewoon niet doen. Voor ons is het niet iets om een prestigezaak van te maken en we hebben ook niet het idee, dat we een paleis neerzetten met veel franje. Kortom voor ons is het een open discussiepunt en laat de burgers maar spreken.

Tenslotte wil de fractie opmerken verheugd te zijn, dat voor het eerst in Haarlem enkele vrouwelijke kandidaten op de lijst zijn opgenomen en we hopen, dat hiermee de betrokkenheid van het vrouwelijk electoraat in Haarlem zal toenemen.

Voorzitter, we zijn God dankbaar dat een groeiend aantal leden meewerkt aan de campagne en weten dat we met ons werk een opdracht uitvoeren, die God ons heeft gegeven n.l. deze wereld inrichten naar Zijn wil en Zijn inzettingen.
Als er mensen zijn, die ons nog willen helpen in de campagne, dan zijn ze van harte welkom. Voorzitter, ik eindig met de oproep: kies op 7 maart voor het leven, kies voor elkaar, kies lijst zeven, Christenunie-SGP.

« Terug

Archief > 2006 > februari

Geen berichten gevonden