Kamervragen over Duurzame Energie Ramplaankwartier

Bewoners die een duurzame energiecoöperatie in hun wijk willen beginnen moeten meer garanties krijgen van het Rijk dat de korting op de energiebelasting lang genoeg blijft bestaan om hun investering terug te kunnen verdienen. Ook is er te veel bureaucratie en dit ontmoedigt goede initiatieven. Dit zei ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber maandag bij haar bezoek aan het project Duurzame Energie Ramplaan in Haarlem. “Geweldig hoe hier tientallen bewoners werken aan het realiseren van een zonne-energiecentrale voor een paar honderd wijkbewoners. Het is niet alleen duurzaam. Het zorgt ook figuurlijk voor meer energie in de wijk. Bewoners zetten er samen de schouders onder.”
In Haarlem sprak de landelijke energiewoordvoerder van de ChristenUnie met de initiatiefnemers van het project. Zij willen dit jaar bovenop het dak van de Fablo tennishal een wijkenergiecentrale realiseren met bijna 1500 zonnepanelen. Dik-Faber: “Het doel is dat straks zo’n 300 van de 1000 huishoudens participeren en overgaan op 100% duurzame energie. Het grootste deel van deze energie komt dan uit de eigen wijk. Dit is in Nederland op veel meer daken van scholen, ziekenhuizen, sporthallen en andere grote gebouwen mogelijk!” Frank Visser, lijsttrekker van ChristenUnie Haarlem: “In Haarlem zijn er genoeg daken die zonnepanelen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld het dak van de Kennemersporthal of de IKEA. Maar ook kleinere daken zoals die van de scholen zouden kunnen worden gebruikt door wijkbewoners.”
Groot zorgpunt van de bewoners van het Ramplaankwartier is dat de belastingvoordelen die sinds 1 januari gelden vooral veel bureaucratie zullen opleveren. Bewoners moeten straks mogelijk allemaal individueel hun belastingkorting regelen. Dik-Faber: “Ik ga er in de Kamer voor pleiten dat wijkcoöperaties dat collectief mogen regelen. Want zo’n papierwinkel schrikt bewoners af”. Ook zullen er door de huidige regels meer huishoudens mee moeten doen dan er stroom wordt geleverd omdat het belastingvoordeel vervalt als deelnemers minder stroom verbruiken dan ze inkopen in aantallen panelen. Carla Dik-Faber: “Dit is een perverse prikkel want je wil juist dat mensen energie besparen. Moet je dan straks wijkenergie-aandelen verkopen als je minder energie gaat verbruiken omdat je kinderen het huis uit zijn gegaan? Het is veel makkelijker als de belastingkorting in rekening wordt gebracht over de totale productie van de wijkenergiecentrale. Ik wil dat minister Kamp hier meer duidelijkheid over gaat geven en zal via schriftelijke vragen er op aandringen dat de regeling zo eenvoudig mogelijk wordt.”