ChristenUnie wil meer preventie en handhaving alcoholgebruik jeugd

Een gezond jong brein én alcohol gaan niet samen. Nu de alcoholleeftijd verhoogd is naar 18 jaar, moeten afspraken gemaakt worden met verenigingen en supermarkten over verantwoord alcoholbeleid. Ook moeten er voldoende alcoholcontroleurs rondlopen die toezien op de nieuwe alcoholleeftijd, vindt de ChristenUnie in Haarlem. “De verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar is een goed moment om in te zetten op een afname van alcoholgebruik bij jongeren,” aldus lijsttrekker Frank Visser.
De ChristenUnie wil dat de gemeente heldere afspraken maakt met verenigingen over alcoholverstrekking. Verenigingen moeten een verantwoord alcoholbeleid doorvoeren en beseffen dat ze ook zelf verantwoordelijk zijn. Verenigingen die zich houden aan de spelregels moeten wat de ChristenUnie betreft in aanmerking komen voor een keurmerk of certificaat. “Sportclubs zijn vaak dé plek waar jongeren, zonder toezicht, in aanraking komen met alcohol”, aldus Frank Visser. “Daarom is het belangrijk dat er gedragsregels worden afgesproken.”
Supermarkten
Ook supermarkten kunnen bijdragen aan het voorkomen van alcoholmisbruik. De gemeente moet met supermarkten afspreken dat alcoholverkoop bij één kassa met een meerderjarige caissière wordt geconcentreerd. “Aan leeftijdgenoten is het toch lastiger nee verkopen en controle op de leeftijd wordt zo makkelijker”, aldus Frank Visser. Ook zouden supermarkten Ageviewer kunnen gebruiken. “Omdat er dan een vrijwel waterdicht controlesysteem is hoeft de gemeente minder handhavers in te zetten”.
Handhaving
Vanaf 1 januari 2014 mag de gemeente een boete geven aan ondernemers en jongeren die de nieuwe alcoholleeftijd niet naleven. De politie, maar vooral Buitengewone Opsporingsambtenaren, zogenaamde BOA’s, moeten hierop toezien. Gemeenten krijgen sinds 2007 geld van het rijk voor deze BOA’s. Dit geld is evenwel niet gelabeld. Veel gemeenten hebben dit extraatje daarom ingezet voor andere projecten. “Wij maken ons zorgen of er in Haarlem nog wel genoeg geld is voor BOA’s die ingezet kunnen worden bij de handhaving van de alcoholleeftijd”, aldus Frank Visser. “Het gaat ons om de gezondheid van onze jongeren, daar moet goed op toegezien worden.”
Blijvende schade
In Europa staan Nederlandse jongeren in de top van de lijst van veeldrinkers. En dat terwijl het gebruik van alcohol, ook in kleine hoeveelheden, tot het 23e jaar leidt tot blijvende schade aan de hersenen.