Haarlem moet kinderpardon steunen

Asielzoekers-499208-05-2014 10:25 08-05-2014 10:25

Burgemeester Schneiders van Haarlem moet zich aansluiten bij de groeiende groep burgemeesters die wil dat staatssecretaris Teeven opnieuw naar de afgewezen aanvragen van het Kinderpardon gaat kijken. Deze oproep doet de Haarlemse ChristenUnie-fractie vanavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

Fractievoorzitter Frank Visser: “Inmiddels hebben binnen 2 dagen al 75 burgemeesters de oproep getekend van het Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO). Wij hopen dat de burgemeester zich hierbij aansluit. Het is onrechtvaardig dat aanvragen zijn afgewezen omdat kinderen niet onder toezicht stonden van de Rijksoverheid terwijl ze al die tijd wel in beeld waren bij de gemeenten en verder aan alle eisen van het Kinderpardon voldoen.”

Eerder deze week noemde de nationale Kinderombudsman Marc Dullaert bepaalde voorwaarden van het Kinderpardon idioot. Van tientallen kinderen zou het pardon onterecht zijn afgewezen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten wijst er op dat gezinnen voor 2010 door het Rijksbeleid op straat terecht kwamen. Toenmalig minister Leers weigerde expliciet deze gezinnen met minderjarige kinderen toe te laten tot de opvang. De Hoge Raad verplichtte de minister vervolgens deze gezinnen weer op te vangen. “Nu stelt staatssecretaris Teeven dat de kinderen voor deze uitspraak van de Hoge Raad niet onder toezicht stonden van het Rijk. Dat is de wereld op zijn kop. Het is de Rijksoverheid die weigerde deze mensen op te vangen en zelf terecht is gewezen hierover. Dan kun je het feit dat deze kinderen niet onder toezicht stonden van het Rijk niet als enige argument gebruiken om het Kinderpardon af te wijzen!”, aldus Visser.

De ChristenUnie overweegt over deze kwestie volgende week ook een motie in stemming te brengen in de gemeenteraad. “Het is goed als er ook een krachtig signaal komt vanuit de gemeenteraad naar staatssecretaris Teeven dat hij zijn beleid moet bijstellen”.

« Terug

Archief > 2014 > mei

Geen berichten gevonden