Financiele situatie Haarlem in 2013 niet verbeterd

Eurosdonderdag 12 juni 2014 22:06

Vanavond besprak de gemeenteraad het jaarverslag van 2013. Er was weliswaar een positief resultaat van 2 mln maar in de loop van het jaar is een groter bedrag onttrokken aan de reserves. Lees hier de debatbijdrage van raadslid Frank Visser.

Voorzitter, de financiële situatie van Haarlem is nog steeds zorgelijk. Er is geen ruimte voor het opvangen van tegenvallers, de schuldenlast is te zwaar, het risicomanagement is niet op orde. Kortom: de kerntakendiscussie en bezuinigingen zijn hard nodig. Anders heeft het college binnenkort nog maar 1 reserve: de pot muntdrop die de ChristenUnie heeft gegeven bij de installatie!

De conclusies en aanbevelingen van de accountant en de rekenkamercommissie zijn helder en de ChristenUnie vraagt deze aanbevelingen nauwgezet uit te voeren. Ik was te laat om de motie hierover van het CDA mee te tekenen, maar mijn fractie steunt hem van harte. Hetzelfde geldt voor de motie van onder andere SP en VVD over onderzoek naar de toekomstige financiële situatie van de stad. Ook sluit ik mij aan bij het standpunt van de VVD dat het resultaat toegevoegd zou moeten worden aan de algemene reserve.

Voorzitter, niet alleen de financiële situatie van de gemeente moet veiliger maar ook de verkeersveiligheid (blz. 172). In het jaarverslag staat dat de analyse van de black spots niet is uitgevoerd omdat de ongevallenregistratie onbetrouwbaar is. De laatste jaren zijn echter veel ernstige ongevallen geweest, actie is daarom wel nodig. De ChristenUnie vraagt het college de analyse van verkeersonveilige punten komend jaar alsnog te doen. Als de ongevallenregistratie nog steeds niet betrouwbaar is, dan kan een selectie van deze locaties via expert beoordeling van bijvoorbeeld de politie en de fietsersbond.

Voorzitter één ding vond ik wel verrassend in het jaarverslag. Op blz. 242 van het jaarverslag staat dat we afgelopen jaar ruim 60 miljard euro van onze schuld hebben afgelost. Was het maar waar!

« Terug

Archief > 2014 > juni

Geen berichten gevonden