Kadernota valt uit elkaar en is niet solide

20140624_152318dinsdag 24 juni 2014 13:55

Deze week spreekt de gemeenteraad over de kadernota, oftewel de contouren van de begroting voor 2015. De ChristenUnie is kritisch over de bezuinigingen van de coalitie. Frank Visser: "Te veel bezuinigingen zijn vaag, andere niet realistisch en het college doet er te lang over om ze door te voeren. Het is maar zeer de vraag of het het college gaat lukken om eindelijk een begin te maken met het aflossen van de enorme schuld van Haarlem van zo'n 600 miljoen euro".

De ChristenUnie heeft maandagavond in de eerste termijn van het debat met name aandacht gevraagd voor de dreigende bezuinigingen op burgerparticipatie en communicatie met burgers (waaronder forse bezuinigingen op de wijkraden), bereikbaarheid en veiligheid. Ook vindt de ChristenUnie dat er meer geld moet komen voor het sociale domein en volksgezondheid. In ruil zou er meer bezuinigd moeten worden op de cultuurpodia. "Het is onbegrijpelijk dat de cultuurpodia die zo'n 9 miljoen euro subsidie per jaar krijgen ongemoeid blijven!", aldus Visser

Lees hieronder de bijdrage aan het debat in de eerste termijn. Woensdag zal het college reageren en donderdagavond wordt het debat afgerond.

 

Voorzitter, er moet fors bezuinigd worden om onze stad weer financieel gezond te maken. Toen ik deze kadernota ging lezen viel hij echter letterlijk uit elkaar. Dit is wat betreft de ChristenUnie symbolisch voor de houdbaarheid van dit stuk. Op papier lijkt het te lukken om voldoende te bezuinigen maar als je iets verder kijkt dan hangt het aan elkaar van een reeks kleine voorstellen waarvan de haalbaarheid in veel gevallen twijfelachtig is, zoals bij de veiligheidsregio. Ook wordt een deel gelijk weer ingezet voor nieuwe coalitiewensen en zijn er veel onzekerheden, zoals rond Paswerk.

De structurele bezuinigingen worden ook veel te laat doorgevoerd. In 2015 is bijna 70% van de bezuinigingen gebaseerd op incidentele bezuinigingen. Zelfs in 2017, het laatste volledige jaar van deze coalitie bestaat zo’n 22% van de bezuinigingen uit incidentele maatregelen. Voorzitter, dat noem ik niet incidenteel meer en dat is niet solide!

De coalitie heeft een maand de tijd gehad om de voorstellen uit het coalitieprogramma uit te werken. Toch lees ik in de kadernota nog steeds dezelfde teksten, zonder enige uitleg. Ik loop een aantal bezuinigingen af:

  • Kan het college vertellen hoeveel subsidie de wijkraden nu verliezen? Want bedragen worden niet genoemd. Wil het college echt alles schrappen, dus bijna 3 ton? Hoe kun je de wijkraden als alternatief voor participatiebijeenkomsten presenteren als ze zelf ook hun subsidie verliezen?
  • Na veel participatie is net een nieuwe verdeelsleutel voor de subsidies afgesproken. Wat is deze afspraak nog waard als er vanaf 2017 geen geld meer te verdelen is? En dan worden eenmalig in 2015 ook nog de wijkleefbaarheidsbudgetten gekort voor 3 ton.
  • De wijkraden zullen best bereid zijn bij te dragen aan de bezuinigingen, maar wat het college voorstelt is onverantwoord. Dat is “Samen doen we lekker niet” in plaats van “Samen doen”. Ik dien mede namens Trots, Actiepartij en OPHaarlem een motie in om de subsidie van wijkraden te behouden en te dekken uit een lagere bijdragen voor congressen en symposia voor ambtenaren en de opbrengst van ICT bezuinigingen.
  • Daar waar wettelijk mogelijk worden productaanvragen alleen nog digitaal gedaan. Ik heb navraag gedaan voor welke producten geen wettelijke plicht geldt om in persoon te verschijnen. Dat is bijvoorbeeld voor in ondertrouw gaan. Ziet u het al voor u: digitaal in ondertrouw gaan met je DigiD? De drempel voor schijnhuwelijken wordt zo weer wat lager gemaakt.
  • Natuurlijk is het prima om meer digitaal contact met burgers te stimuleren maar fysiek contact is toch echt anders dan e-mail en zal vaak juist werk besparen. De overheid is meer dan een digitaal loket! Ik heb daarom mede gesteund door Trots, Actiepartij en OPHaarlem een motie die het college vraagt digitale communicatie te stimuleren maar niet af te dwingen.
  • Het college wil stoppen met het maken van nieuw beleid voor bereikbaarheid. Dat is echt een foute keuze. De ChristenUnie heeft al eerder gezegd dat voor het oplossen van knelpunten de gemeente beter moet lobbyen bij de provincie en het Rijk. Het college is kennelijk tevreden met de pot met muntdrop van de ChristenUnie. Want als we geen beleid meer maken, geen eigen onderzoeken meer doen, dan hoeven we ook nergens voor te lobbyen en laten we andere gemeenten de echte subsidiepotjes opmaken.
  • Als Haarlem fietsstad wil worden dan is er echt meer nodig dan alleen wat extra geld waar je misschien 1 fietsbrug en 1 fietsstraat van kan aanleggen. Dan is er visie nodig, een vergezicht waarmee wethouder Sikkema de boer opgaat bij de andere overheden om geld binnen te slepen! Hoe zit het trouwens met de fietssnelweg naar Amsterdam? Hij staat in het coalitieprogramma maar wordt in het investeringsprogramma juist geschrapt!
  • Ook heb ik mede namens Trots, SP, Actiepartij en OPHaarlem een motie om de verkeersveiligheidsonderzoeken van blackspots weer op te pakken. Jaarlijks werd één blackspot aangepakt, maar het laatste jaar niet meer terwijl er nog veel ernstige en zelfs dodelijke ongelukken plaatsvinden in Haarlem.
  • Het college wil om te besparen ook meer copy pasten vanuit landelijke modellen van bijvoorbeeld het VNG en minder eigen beleid maken. Dat zou 5 ambtenaren kunnen schelen. Voorzitter, ik moet het nog zien. Daar zullen hier en daar wel wat halve ambtenaren bij zitten, verspreid over de organisatie. Welke wethouder wordt de copy paste kampioen en levert capaciteit in?
  • De ChristenUnie zou graag een visie van het college willen hoe we met minder mensen toch tot betere besluiten kunnen komen. Er is zoveel deskundigheid in de stad, hoe wil het college deze deskundigheid aanboren?
  • Het college boekt 50.000 euro bezuinigingen in op veiligheid en stelt dat daarvoor de intergemeentelijke crisisorganisatie verdwijnt en medewerkers met een taak bij de crisisorganisatie geen opleiding meer krijgen. De ChristenUnie vindt deze maatregelen onverantwoord en vraagt zich af of deze bezuinigingen wettelijk wel zijn toegestaan - en liggen afspraken met buurgemeenten niet vast?
  • Voorzitter, Meppel, Westerveld en De Wolden. Dat zijn de enige drie gemeenten van Nederland die niet meedoen aan Burgernet. Haarlem hoort straks ook in dit rijtje omdat het college er mee wil stoppen. Onbegrijpelijk! Via dit project kunnen burgers extra oren en ogen van de politie zijn. Ook hier lijkt het motto “Samen doen we lekker niet” Burgernet kost bij mijn weten 35 cent per inwoner per jaar. Dat is dus 55000 euro. Het college bezuinigt in totaal op veiligheid 50.000 euro dus ik heb nog hoop dat Burgernet overeind kan blijven. De ChristenUnie heeft in ieder geval een motiehiervoor. Ik stel voor het te dekken uit een kleine extra bezuiniging op cultuur.
  • Ik sta uiteraard open voor andere suggesties voor deze dekking. Maar wat betreft de ChristenUnie kan er echt meer bezuinigd worden op cultuur. Het college bespaart alleen 3 ton op de musea. Dat is een kleine 10% van de subsidie voor het Frans Halsmuseum. Dat moet te doen zijn zeker omdat de musea 3 jaar de tijd krijgen. Maar waarom doet het college helemaal niets aan de jaarlijks ruim 9 miljoen subsidie aan cultuurpodia? Dat is met alle bezuinigingen in de zorg niet te verkopen! De ChristenUnie stelt via een motie voor hier ook tenminste 10% te bezuinigen en dit in te zetten voor verdere reductie van de schuld en voor een structurele voeding van de reserve voor het sociale domein.
  • Ook stellen wij via een motie voor nu eindelijk eens serieus onderzoek te doen naar mogelijkheden voor verkoop van 1 van de podia. Dat kan miljoenen opleveren.
  • Voorzitter dan het sociaal domein. Hier komt een reserve voor van 6 miljoen. Het is heel verstandig om geld opzij te zetten om risico’s op te vangen maar het is incidenteel geld. In 2016 is er nog maar 0,5 miljoen en daarna maakt de coalitie geen geld vrij. Heeft de coalitie hiermee niet een basis gelegd voor nieuwe pijnlijke keuzes in het sociale domein als er straks toch een groter beroep op voorzieningen wordt gedaan dan gedacht?
  • En waarom bezuinigt de coalitie op bijvoorbeeld het platform belangenbehartiging mantelzorgers? Dat is toch niet samen doen? Juist mantelzorgers verdienen een stem die voor hen opkomt. De vrijwilligerscentrale heeft toch echt een ander specialisme.
  • Voorzitter, hoe belangrijk is volksgezondheid en met name preventie voor dit college? Vier jaar lang vrijwel al het lokale gezondheidsbeleid stilleggen terwijl dit juist bijdraagt aan de preventie in het sociale domein lijkt de ChristenUnie een verkeerde keuze. Het gaat dan bijvoorbeeld om programma’s als “Jongeren op gezond gewicht”. Is het college bereid voor de begroting de gevolgen door te rekenen, want dit lijkt me een typisch voorbeeld van goedkoop is duurkoop!
  • Voorzitter en dan kom ik als vanzelf bij onderhoud. Deze coalitie laat de onderhoudsschuld verder oplopen onder andere door bezuinigingen op bankjes. Ik kan dit niet rijmen met mooie woorden over Molenwijk. Wethouder Sikkema krijgt zo een onmogelijke opgave. Ik kan dit ook niet rijmen met het volledig sparen van de cultuurpodia zoals ik al eerder interumpeerde.
  • Voorzitter ik rond af met het aflossen van de schuld. De coalitie boekt 2,5 miljoen in maar de komende twee jaar blijft de schuld nog stijgen. En ik betwijfel dus of het college dit doel gaat bereiken. Maar goed, laat ik optimistisch zijn. Is het college bereid zich vast te leggen op deze schuldreductie en dus met extra bezuinigingen te komen als we het niet redden?
  • Als het weerstandsvermogen “ruim voldoende” is dan mag volgens de coalitie de helft van een positief rekeningsaldo worden ingezet voor het verlagen van de bezuinigingsopgave. Voorzitter, zolang de stad er financieel slecht voor staat moet je niet de teugels gaan vieren als het even iets beter lijkt te gaan.
  • Is het college bereid conform de motie van de ChristenUnie, Actiepartij en OPHaarlem de rentewinst van de aflossing van de schuld ook in te zetten voor verdere schuldverlaging zodat we elk jaar iets meer gaan aflossen?
  • Ik zie uit naar de antwoorden van het college en hoop dat de mooie woorden en plannen die zeker ook in het coalitieprogramma staan snel concreter worden

 

Motie Behoud subsidies wijkraden

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 23, 25 en 26 juni 2014,

in beraadslaging over de Kadernota 2014,

Overwegende dat:

  • Het college voornemens is participatie en inspraak digitaal te laten verlopen en niet meer via mondelinge communicatie en bijeenkomsten;
  • Hierbij wordt benadrukt dat wijkraden als kerntaak hebben de belangen van de bewoners te behartigen in relatie tot de gemeente en wijkraden daarmee een niet digitaal communicatiekanaal vormen
  • Dat in de kadernota is voorgenomen dit enige niet digitale communicatiekanaal niet meer te subsidiëren;
  • Het niet zo kan zijn dat als participatiebijeenkomsten worden geschrapt het enige niet digitale communicatiekanaal dat blijft bestaan ook geen subsidie meer toegekend krijgt;
  • Er voor deelname aan congressen en symposia van de diverse hoofdafdelingen in 2014 160.000 euro beschikbaar is en volgens de voorstellen Kadernota in 2015 130.000 euro;
  • Er rekening wordt gehouden met een structurele besparing op ICT door o.a. het overstappen op open source software en dit als PM-post is ingeboekt in de Kadernota;

Verzoekt het college:

De subsidie voor wijkraden niet te schrappen en dit te dekken uit een verdere verlaging van het budget voor deelname aan congressen en symposia van de diverse hoofdafdelingen en uit de geplande besparingen op ICT;

en gaat over tot de orde van de dag.

ChristenUnie, Frank Visser
Trots Haarlem, Sander van den Raadt
Actiepartij, Sjaak Vrugt
OPHaarlem, Frans Smit

 

Motie Digitale communicatie stimuleren maar niet afdwingen

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 23, 25 en 26 juni 2014,

in beraadslaging over de Kadernota 2014,

Overwegende dat:

  • Het college voornemens is communicatie met bewoners en organisaties in de stad uitsluitend digitaal te laten verlopen en daarbij onder meer productaanvragen als dit wettelijk mogelijk is alleen nog maar digitaal wil afhandelen;
  • Digitale communicatie voor veel burgers gemakkelijk is maar niet voor iedereen en in alle situaties wenselijk;

Verzoekt het college:

Bij het uitwerken van de plannen voor digitalisering de ervaringen in andere gemeenten te betrekken en in eerste instantie uit te gaan van een stimulerend beleid in plaats van een dwingend beleid en de resultaten hiervan eerst te evalueren alvorens de raad eventuele voorstellen voor te leggen over het afschaffen van niet-digitale communicatievormen,

en gaat over tot de orde van de dag.

ChristenUnie, Frank Visser

 

Motie Verkeersveiligheidsonderzoeken

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 23, 25 en 26 juni 2014,

in beraadslaging over de Kadernota 2014,

Overwegende dat:

  • De laatste jaren zich regelmatig ernstige verkeersongelukken in Haarlem hebben plaatsgevonden waarvan enkele met dodelijke afloop;
  • In Haarlem sinds 2006 jaarlijks één blackspot is geanalyseerd en aangepakt, maar dat dit niet is gebeurd in 2012 en 2013 terwijl dit wel elk jaar is opgenomen in de begroting;
  • In 2014 blijkens het jaarverslag 2013 alsnog de blackspot Prins Bernhardlaan-Zomervaart wordt aangepakt;
  • In 2013 blijkens het jaarverslag (blz. 163) de voorgenomen analyse van blackspots niet heeft plaatsgevonden vanwege een onbetrouwbare ongevallenregistratie;
  • Het door informatie te verzamelen uit andere bronnen zoals van verzekeringsmaatschappijen en op basis van expert beoordeling toch mogelijk is een redelijk inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het aantal ongelukken en de locaties;

Verzoekt het college:

In de collegeperiode 2014-2018 jaarlijks de blackspots in kaart te brengen en tenminste één blackspot aan te pakken;

en gaat over tot de orde van de dag.


ChristenUnie, Frank Visser
Trots Haarlem, Sander van den Raadt
Actiepartij, Sjaak Vrugt
OPHaarlem, Frans Smit
SP,  Anne-Feite Bloem

 

Motie Burgernet als uitwerking van Samen doen

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 23, 25 en 26 juni 2014,

in beraadslaging over de Kadernota 2014,

Overwegende dat:

  • Burgernet met uitzondering van slechts 3 kleine gemeenten landelijk is ingevoerd en inmiddels bijna 1,5 miljoen deelnemers kent;
  • Opsporing het meest effectief is bij heterdaad of vlak nadat een misdrijf of vermissing is gesignaleerd;
  • Burgernet de kosten voor de opsporing kan besparen doordat de politie extra oren en ogen krijgt;
  • Burgernet het gevoel van veiligheid vergroot en burgers een concreet instrument geeft om hieraan bij te dragen;
  • De kosten voor deelname aan Burgernet slechts enkele dubbeltjes per inwoner zijn;
  • Burgernet helemaal past binnen de filosofie van het coalitieprogramma “Samen doen” maar het college desondanks voornemens is te stoppen met de deelname aan Burgernet

Verzoekt het college:

Niet te stoppen met de deelname van Haarlem aan Burgernet en dit te dekken door een aanvullende bezuiniging op het beleidsveld cultuur

en gaat over tot de orde van de dag.

ChristenUnie, Frank Visser

 

Motie Iedereen moet inleveren dus ook de podia

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 23, 25 en 26 juni 2014,

in beraadslaging over de Kadernota 2014,

Overwegende dat:

  • Er jaarlijks zo’n 9 miljoen euro subsidie gaat naar de vier grote cultuurpodia in Haarlem
  • Dat de gemeente fors moet bezuinigen en dat ook de cultuurpodia hieraan bij moeten dragen;
  • Het college voornemens is 300.000 euro te bezuinigen op de musea wat naar verwachting grotendeels terecht zal komen bij het Frans Halsmuseum en circa 10% is van de jaarlijkse gemeentelijke subsidie;

Verzoekt het college:

De subsidies voor de vier cultuurpodia analoog aan de bezuinigingen op de musea in maximaal drie stappen uiterlijk in 2018 met 10% te korten en van de opbrengst hiervan in de begroting tenminste de helft in te zetten voor het verder aflossen van de schuld van Haarlem en een deel te reserveren voor voeding van de reserve sociaal domein

en gaat over tot de orde van de dag.

ChristenUnie, Frank Visser

 

Motie Onderzoek verkoop podium

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 23, 25 en 26 juni 2014,

in beraadslaging over de Kadernota 2014,

Overwegende dat:

  • Er jaarlijks zo’n 9 miljoen euro subsidie gaat naar de vier grote cultuurpodia in Haarlem
  • Dat de gemeente fors moet bezuinigen en dat ook de cultuurpodia hieraan bij moeten dragen;
  • Dat de haalbaarheid van verkoop of een andere vorm van exploitatie met een substantieel lagere subsidiebijdrage nog nooit is onderzocht;

Verzoekt het college:

In 2015 onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de verkoop van één van de podia of een andere vorm van exploitatie met als uitgangspunt dat er geen structurele subsidie meer nodig is of de subsidie met tenminste 50% kan worden verlaagd en de kosten van dit onderzoek te dekken uit een eenmalige verlaging van de subsidie van de cultuurpodia in 2015,

en gaat over tot de orde van de dag.

ChristenUnie, Frank Visser

 

Motie Rentewinst inzetten voor aflossing schulden

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 23, 25 en 26 juni 2014,

in beraadslaging over de Kadernota 2014,

Overwegende dat:

  • Het college voor reductie van de schuld naast een investeringsplafond voorstelt ook een kasplafond in te stellen;
  • Volgens de huidige verwachtingen ondanks deze plafonds de gemeentelijke schuld de komende twee jaar nog verder zal pieken om daarna af te nemen;
  • Volgens deze verwachtingen de schuld aan het eind van deze collegeperiode ongeveer op gelijke hoogte zal liggen als aan het begin van deze collegeperiode;
  • Het college voornemens is vanaf 2016 jaarlijks 2,5 miljoen euro van de gemeentelijke schuld af te lossen;
  • Dat de aflossing van de gemeentelijke schuld tot lagere rentelasten leidt wat in de loop der jaren oploopt;
  • Het college blijkens de Kadernota voornemens is deze rentewinst in te zetten ten laste van uitgaven in de begroting;
  • Het wenselijk is dat de gemeentelijke schuld waar mogelijk sneller wordt aangepakt om de renterisico’s voor de gemeente te verlagen;

Verzoekt het college:

De in de meerjarenraming vanaf 1 januari 2016 ingeboekte rentewinst die wordt behaald door het aflossen van de gemeentelijke schulden in te zetten voor de verdere aflossing van deze schuld zodat de omvang van de aflossing van de schuld jaarlijks groeit en dit vol te houden tenminste zolang de schuld boven de 300 miljoen  euro is;

en gaat over tot de orde van de dag.

ChristenUnie, Frank Visser
Actiepartij, Sjaak Vrugt
OPHaarlem, Frans Smit

« Terug

Archief > 2014 > juni

Geen berichten gevonden