Zonnecentrale Ramplaankwartier boekt succes

20140106 Carla Dik-Faber en Frank Visser bij Fablo tennishal Ramplaankwartiervrijdag 04 juli 2014 22:18

Energiecoöperatie DE Ramplaan kan weer opgelucht ademhalen. Er is geen tweede aansluiting op het elektriciteitsnet nodig en dat scheelt aanzienlijk veel geld. Minister Kamp kwam met deze toezegging in een debat in de Tweede Kamer over lokale energiecooperaties. Eerder stelde de ChristenUnie hierover schriftelijke Kamervragen. Vrijwel alle fracties waren in het debat ontevreden met de antwoorden op deze vragen waarop de minister met de toezegging kwam voor DE Ramplaan. Inmiddels wordt dit project in de Tweede Kamer als belangrijk voorbeeldproject gezien.

Daarnaast besloot het college van B&W van Haarlem deze week de energiecoöperatie te ondersteunen met een overbruggingskrediet en met een versoepeling van de duurzaamheidslening. De energiecooperatie kan hierdoor dit jaar nog aan de slag. Het dak van de Fablohal biedt ruimte aan zo’n 1.350 zonnepanelen. Bewoners van het Ramplaankwartier en omliggende buurten kunnen Zonnestroomdelen kopen en krijgen hun deel van de opgewekte zonnestroom. Er zijn al veel Zonnestroomdelen gereserveerd. Alle deelnemers worden lid van energiecoöperatie DE Ramplaan. 

Het ziet ernaar uit dat na het Kamerdebat een belangrijke barrière voor de zonnecentrale is geslecht. Een tweede, eigen aansluiting op het elektriciteitsnet is niet nodig als er al een grootgebruikersaansluiting is, zo maakte minister Kamp van Economische Zaken duidelijk. Dat betekent dat één van de dreigende hoge investeringen en extra maandelijkse lasten voor energiecoöperatie DE Ramplaan van de baan zijn. “De verplichting van een tweede aansluiting moet geen belemmering zijn als het technisch niet nodig is,” zei Kamp. De Zonnecentrale van DE Ramplaan kan
gebruikmaken van de al aanwezige aansluiting van de Fablohal.

Aanpassen regeling
Een eigen aansluiting was een eis van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor korting op de energiebelasting, zoals vastgelegd in de Regeling Verlaagd Tarief. Na het zomerreces zal de bewindsman met een voorstel komen hoe de regeling kan worden aangepast, zo beloofde Kamp. De ChristenUnie Haarlem is blij met dit resultaat. Raadslid Frank Visser: "Het werkbezoek van ons Kamerlid Carla Dik-Faber eerder dit jaar heeft wat in gang gezet. Meerdere Kamerfracties zijn zich in het probleem gaan verdiepen. Maar dit succes is vooral ook een compliment voor de vasthoudendheid van de bewoners. Helaas zijn andere initiatieven in het land eerder stukgelopen op te ingewikkelde regels uit Den Haag. De bewoners van het Ramplaankwartier gingen echter door. Ik hoop dat dit een keerpunt is en dat nog veel wijken het voorbeeld van het Ramplaankwartier zullen volgen!"

« Terug

Archief > 2014 > juli

Geen berichten gevonden