Belangenbehartiging sociaal domein verdient steun
Eerder dit jaar kondigde het college aan geen subsidie meer te willen geven voor belangenbehartiging. Hierdoor dreigden het platform belangenbehartiging mantelzorgers, het platform minimaorganisaties en het Informatiesteunpunt in de 1e lijn GGZ (ISP) hun subsidie te verliezen. De ChristenUnie heeft zich samen met enkele andere partijen hiertegen verzet. Raadslid Frank Visser: “Deze clubs komen juist op voor de kwetsbare mensen in de stad”
Het college heeft toegezegd dat het platform belangenbehartiging mantelzorgers voortaan ondersteund zal worden door Tandem, de zorgorganisatie voor mantelzorgers in de stad. De komende maanden moet duidelijk worden hoe dit concreet vorm gaat krijgen.
PMO zou geen subsidie krijgen omdat het college van mening was dat de organisaties binnen het platform ook rechtstreeks contact kunnen hebben met de gemeente. Visser: “Hiermee wordt voorbij gegaan aan de belangrijke verbindende rol van het platform. Bovendien krijgen veel clubs die samenwerken binnen het platform geen subsidie van de gemeente”.
Collegepartij GroenLinks was het hier niet mee eens en diende samen met enkele andere partijen een motie in. GroenLinks stelde daarbij wel de voorwaarde dat er een prestatieafspraak zou komen. PMO zou er met het college voor moeten zorgen dat binnen een jaar tijd het gebruik van de Haarlempas voor minima, met 5% wordt vergroot. Visser: “De motie hebben wij gesteund, maar wel met de kanttekening dat wij dit als een inspanningsverplichting zien. Wij vinden dat in de eerste plaats het college moet worden aangesproken op het doel om meer minima in Haarlem te bereiken met de minima-regelingen”. Het college heeft toegezegd opnieuw in gesprek te gaan met PMO. De motie is na deze toezegging niet in stemming gebracht.
Een meerderheid van de raad verwierp een motie van SP, Actiepartij, OPHaarlem en ChristenUnie over ISP. Van de andere partijen steunde alleen GroenLinks de motie. Visser: “De organisatie zou niet binnen de doelstellingen van de gemeente passen. Het college heeft dit echter niet onderbouwd. Deze club vangt juist mensen op die elders niet goed geholpen worden. Ze doen dus veel meer dan belangenbehartiging maar helpen mensen ook op weg. Ze werken met ervaringsdeskundigen waardoor het ISP heel laagdrempelig is. Ik had liever gezien dat het college had gekeken hoe deze inzet behouden kan worden. Het is een mooi voorbeeld van de participatiesamenleving.”
Schrijf een reactie via Facebook