Haarlem loopt achter met open data
Haarlem loopt achter met het beschikbaar stellen van gemeentelijke informatie als open data. De gemeente heeft nog geen enkele dataset beschikbaar gesteld. Volgens de ChristenUnie kan Haarlem leren van buurgemeente Heemstede die reeds 10 datasets beschikbaar heeft gesteld op de landelijke open data portal (http://data.overheid.nl). Raadslid Frank Visser heeft daarom vragen gesteld aan het college van B&W.
Visser: “Het college wil meer aandacht geven aan digitale dienstverlening. Daar hoort wat ons betreft ook bij dat de gemeente zo veel mogelijk haar data openbaar maakt. Met open data kunnen burgers en ondernemers gemeentelijke informatie toepassen beter ontsluiten voor burgers en bedrijven in slimme apps. Uiteindelijk kan dit het aantal informatieverzoeken bij de gemeente zelf beperken en daarmee kosten besparen.”
Volgens de ChristenUnie moet het eenvoudig zijn om een landelijk vastgestelde lijst van 20 datasets die elke gemeente heeft snel beschikbaar te stellen. Visser: “Dan gaat het bijvoorbeeld om data over speellocaties, afvalcontainers, zitbanken, parkeren, elektrische oplaadpalen, ligplaatsen, kunstwerken en afvalbakken. De gemeente heeft deze informatie al en hoeft deze alleen op de landelijke website te zetten in een standaard formaat.”
Gemeenten in de regio zouden volgens de ChristenUnie kunnen samenwerken om het realiseren van open data zo goedkoop mogelijk te realiseren. Visser: “Sinds kort worden ambtenaren tussen de gemeenten in de regio uitgewisseld om kennis te delen. Dit is typisch een onderwerp waar kennis gedeeld zou kunnen worden om zo kosten voor de gemeente te besparen en tegelijkertijd de dienstverlening aan burgers te verbeteren”
Haarlem, 21 april 2015
Raadsvragen ex artikel 38
Betreft: open data
Geacht College,
Hierbij stuur ik u een serie schriftelijke vragen over het beschikbaar stellen van open data door de gemeente Haarlem. Bij voorbaat dank voor de beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Frank Visser
Fractievoorzitter ChristenUnie Haarlem
Toelichting
In het coalitieprogramma staat op blz. 15 dat de komende tijd bijzondere aandacht wordt gegeven aan de inzet van sociale media, een interactieve website en digitale dienstverlening.
Een onderdeel van digitale dienstverlening is het beschikbaar stellen van open data. Door open data beschikbaar te stellen worden derden in staat gesteld gemeentelijke informatie toe te passen in apps en op nieuwe manieren te ontsluiten voor burgers en bedrijven. Dit kan de samenleving baten opleveren.
De ChristenUnie wil graag weten wat de voornemens van het college zijn op dit vlak en wanneer deze worden omgezet in concrete actie. Uiteraard moet het publiceren van gegevenssets op een zorgvuldige wijze gebeuren. Dit vraagt personele zorg en materiële capaciteit in hardware & software. Daarmee zijn ongetwijfeld kosten gemoeid. Wij zijn er echter van overtuigd dat in ieder geval enkele basissets data relatief makkelijk beschikbaar gesteld moeten kunnen worden op korte termijn.
Wij hebben daarom de volgende vragen:
- Kent u het bericht “Open data nog amper gebruikt door overheid”?[1]
- Klopt het dat Haarlem nog geen enkele dataset als open data beschikbaar heeft gesteld op https://data.overheid.nl? Wanneer gaat Haarlem actief open data publiceren op deze site publiceren?
- Bent u ermee bekend dat onze buurgemeente Heemstede reeds 10 datasets ter beschikking heeft gesteld met data over speellocaties, afvalcontainers, zitbanken, parkeersectoren, parkeermeters, elektrische oplaadpalen, ligplaatsen, kunstwerken, projecten en afvalbakken?
- Deelt u de mening dat een grote stad als Haarlem in staat moet zijn in de regio koploper te zijn op het gebied van open data? Is het mogelijk door kennisuitwisseling en samenwerking met andere gemeenten in de regio datasets sneller toegankelijk gemaakt kunnen worden?
- Heeft de gemeente al een functionaris die verantwoordelijk is voor het afhandelen van verzoeken om open data?
- Deelt u de mening dat Haarlem in ieder geval de landelijk vastgestelde top 20 van veel voorkomende datasets [2] op korte termijn dient te publiceren als open data? Wat zijn indicatief de kosten om dit te realiseren?
- Bent u bereid uiterlijk bij de presentatie van de programmabegroting 2016 uw voornemens op het gebied van open data aan de raad te presenteren en daarbij aan te geven welke data van de open data referentielijst voor gemeenten [3] u voornemens bent in 2015 en 2016 beschikbaar te stellen?
Schrijf een reactie via Facebook