Minder troep na vrijmarkt door inzet kringloopwinkels

20150427_17433530-04-2015 21:35 30-04-2015 21:35

Na afloop van Koningsdag werd in Haarlem tussen de 30 en 50 ton afval weggehaald van straat door 15 medewerkers van Spaarnelanden. Dit moet volgens de ChristenUnie anders. “Dozen met spullen van de vrijmarkt, zelfs complete kledingbergen werden achtergelaten op straat. Deze vaak nog bruikbare spullen belanden nu in de vuilniswagens van Spaarnelanden. Waarom gaat dit niet naar de kringloopwinkel of de weggeefwinkel? Waarom wordt gescheiden inzameling niet gestimuleerd op zo’n dag?”, aldus raadslid Frank Visser.

De ChristenUnie vindt dat Haarlem kan leren van de aanpak van de gemeente Beverwijk. Hier zijn op Koningsdag in de directe omgeving van de vrijmarkt twee inleverpunten van de kringloopwinkel waar mensen hun niet verkochte spullen kunnen inleveren. Visser: “Zo krijgen deze spullen alsnog een tweede leven. Dit is goed voor het milieu en zorgt voor werk voor de medewerkers van de kringloopwinkel.”

Ook spullen die echt niet meer bruikbaar zijn kunnen volgens de ChristenUnie beter naar zo’n inleverpunt. Visser: “Dan kan het afval gescheiden worden. Veel materialen zoals textiel zijn nog heel goed bruikbaar in nieuwe producten”. Vorig jaar stelde de ChristenUnie al vragen over de beperkte hoeveelheid textiel die in Haarlem wordt ingezameld via de textielcontainers. “Prima dat mensen op Koningsdag nog wat aan textiel proberen te verdienen maar het is heel slecht voor het milieu als alle niet verkochte waar op straat of in de vuilnisbak beland en wordt verbrandt. Ook textiel dat er niet meer zo modieus uitziet kan heel goed worden gerecycled!”

Volgend jaar wil de ChristenUnie inleverpunten bij de grote Haarlemse vrijmarkten zoals in de binnenstad en rond de Zaanenlaan. “Wat mij betreft mag iedereen op zo’n inleverpunt op de avond van Koningsdag gratis rondsnuffelen. De spullen zijn immers gratis weggeven”. Op 13 mei gaat de ChristenUnie hierover vragen stellen aan wethouder Sikkema van GroenLinks in de commissie beheer van de gemeenteraad.

« Terug

Archief > 2015 > april

Geen berichten gevonden