Loonkostensubsidie voor niet-uitkeringsgerechtigden

Euros12-06-2015 11:15 12-06-2015 11:15

De gemeenteraad heeft een nieuwe verordening vastgesteld over de loonkostensubsidie in de Participatiewet. Raadslid Frank Visser: “Het doel van de participatiewet is om mensen niet meer naar een sociale werkplaats te sturen maar met een subsidie bij gewone werkgevers aan de slag te laten gaan. Lastig punt daarbij is het bepalen van de hoogte van de loonkostensubsidie”

In de verordening is geregeld dat in de eerste drie maanden de zogenaamde loonwaarde wordt vastgesteld. Dit bepaalt hoeveel subsidie de gemeente geeft en welk deel van het salaris de werkgever moet betalen. Deze eerste drie maanden vindt er echter geen betaling plaats. Raadslid Frank Visser: “Tijdens deze periode houdt de betrokkene zijn uitkering. In de raad ontstond echter discussie over de mensen zonder uitkering, de zogenaamde niet-uitkeringsgerechtigden of nuggers. Kan je wel van mensen vragen om maximaal 3 maanden zonder loon te werken ook al is dit bedoeld om hun weer aan het werk te helpen?”.

Niet-uitkeringsgerechtigden zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die geen uitkering krijgen omdat bijvoorbeeld hun partner wel een baan heeft of omdat ze nog voldoende eigen vermogen hebben. Visser: “De ChristenUnie vindt dat iedere arbeider zijn loon waard is. Je kunt mensen niet 3 maanden laten werken zonder enige beloning, ook al is het in hun eigen belang dat ze een baan vinden.”

De Actiepartij had een amendement ingediend om te zorgen dat deze groep toch betaald zou worden. Coalitiepartijen vonden het amendement echter niet duidelijk genoeg en willen in de praktijk voor deze groep mensen een oplossing zoeken, buiten de verordening om. Visser: “Het was al lang bekend dat dit voor veel partijen het belangrijkste knelpunt in de verordening was. Ik snap niet dat het college of de coalitiepartijen niet met een eigen voorstel zijn gekomen. Zoiets hoort gewoon goed geregeld te zijn in de verordening. Omdat er geen beter voorstel lag heb ik samen met een groot aantal andere oppositiepartijen het amendement van de Actiepartij daarom gesteund”

« Terug

Archief > 2015 > juni

Geen berichten gevonden