Tweede Kamer wil onderzoek aansluiting N208 op A9

Op de laatste dag voor het zomerreces heeft de Tweede Kamer minister Schultz van Haegen gevraagd onderzoek te doen naar een aansluiting van de Westelijke Randweg van Haarlem op de A9 bij Velserbroek. Een motie ingediend door ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber kreeg de steun van bijna alle fracties. Alleen SP, Partij voor de Dieren en 5 Kamerleden van afgesplitste fracties stemden tegen.
Aanleiding voor de motie is het feit dat Rijkswaterstaat begonnen is met het onderzoeken van alle knelpunten op de A9 tussen Alkmaar en Badhoevedorp om te zien of een officiële planprocedure moet worden gestart voor het verbreden van deze weg.
De ChristenUnie wil dat niet alleen naar de A9 wordt gekeken, maar ook naar de wegen die daarop aansluiten. Gemeenteraadslid Frank Visser: “In de motie vraagt de ChristenUnie ook een aansluiting richting zowel de Wijkertunnel als richting Badhoevedorp te onderzoeken. De A9 heeft immers ook een belangrijke regionale functie. Door een aansluiting op de Westelijke Randweg wordt in Haarlem Noord de ring rond Haarlem gesloten. Verbreding van de Vondelweg langs de kwetsbare Hekslootpolder verdwijnt dan definitief van de agenda. Bovendien zou het goed zijn als je vanuit Haarlem Noord en IJmuiden ook via de Wijkertunnel kunt rijden als de Velsertunnel gesloten is.”
De motie is een eerste kleine stap om een betere bereikbaarheid van Haarlem op de landelijke agenda te zetten. Visser: “Als uit het onderzoek blijkt dat de A9 moet worden aangepakt dan hoop ik dat gelijk de aansluiting zal worden gerealiseerd. We hebben door dit onderzoek de kans de historische fout te herstellen dat Velserbroek nooit goed is aangesloten op de A9.”
Het is nu aan de wethouders verkeer van Haarlem en Velsen en de gedeputeerde verkeer van Noord-Holland om deze kans te grijpen. Visser: “Er zijn landelijk veel meer projecten dan er geld beschikbaar is. Vrijwel elke regio probeert zijn project bij de minister onder de aandacht e krijgen. Een stevige lobby blijft de komende jaren nodig om te zorgen dat de aansluiting bij Velserbroek nu ook echt op de agenda blijft staan!”
Het onderzoek naar de knelpunten op de A9 is een zogenaamd MIRT-onderzoek. Dit is een vooronderzoek om te kijken of knelpunten groot genoeg zijn om projecten toe te laten tot het MIRT, het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport. In dit programma staan alle infrastructuurprojecten van het Rijk tot en met 2028. Pas als uit het MIRT-onderzoek blijkt dat de knelpunten in de toekomst groot genoeg zijn start een officiële procedure de zogenaamde MIRT-verkenning.