IJdijk Spaarndam veiliger

DSC02725.JPG18-06-2015 22:21 18-06-2015 22:21

Nu er een persleiding is aangelegd onder de IJdijk door het oude dorp van Spaarndam gaat de gemeente de dijk dit najaar opnieuw inrichten. In de gemeenteraad is discussie ontstaan hoe de dijk veiliger kan worden.

Een werkgroep van bewoners, ambtenaren, politie en fietsersbond is met een gezamenlijk voorstel gekomen. De weg krijgt een uniforme inrichting van 5 meter breed met asfalt in streetprint. De bedoeling is door dit soort visuele maatregelen te hard rijden te ontmoedigen. Na aandringen van de raad komt er aan het begin van het dorp verder ook een verkeersdrempel om de snelheid op de dijk te verminderen. Dit kan in verband met het risico van trillingen niet op de dijk zelf.

Enkele bewoners willen echter ook fysieke versmallingen zodat auto’s als het rustig is op de dijk niet te hard gaan rijden. Onder meer de fietsersbond is hiertegen omdat dit gevaarlijke situaties voor fietsers op kan leveren. Raadslid Frank Visser: “Versmallingen lijken de ChristenUnie de situatie eerder onveiliger dan veiliger te maken. Zo moeten fietsers bij de huidige versmallingen op de brug bij de kerk nu vaak gevaarlijke manoeuvres uitvoeren en worden ze door auto’s aan de kant gedrongen. Zonder versmalling hoeven fietsers niet uit te wijken en ontstaat veel meer een fietsstraat waar de auto te gast is.”

Een andere oplossing is een flitspaal maar het OM wil op 30 km wegen geen flitspalen plaatsen. Raadslid Frank Visser: “Een mogelijke oplossing is een paal die van elke passant de snelheid aangeeft met een smiley als niet te hard wordt gereden. Verder zou er op de dijk niet geparkeerd moeten worden. Helaas heeft het college nog niet het geld gevonden voor een nieuw parkeerterrein voor deze auto’s.”

« Terug

Archief > 2015 > juni

Geen berichten gevonden