Bouwleges onterecht geïnd
In wijken met een verouderd bestemmingsplan int de gemeente Haarlem bouwleges terwijl dit wettelijk niet is toegestaan. Het gaat onder meer om het Rozenprieel. Burgers moeten zelf bezwaar maken tegen de leges en zijn anders hun geld kwijt. Raadslid Frank Visser: "Ik vind dit niet kunnen. De gemeente heeft zelf de bestemmingsplannen niet op tijd geactualiseerd. De boete voor de gemeente is dan dat ze geen bouwleges mag vragen. Het is vreemd dat burgers hiervoor een bezwaarprocedure moeten starten en zelfs niet actief worden geinformeerd dat ze recht hebben op teruggave van de bouwleges!". De ChristenUnie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.
Raadsvragen ex artikel 38,
Betreft: Inning bouwleges
Geacht College,
Hierbij stuur ik u naar aanleiding van berichtgeving in het Haarlems Dagblad een serie schriftelijke vragen over de inning van bouwleges in gebieden met een verouderd bestemmingsplan. Bij voorbaat dank voor de beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Frank Visser
Fractievoorzitter ChristenUnie Haarlem
- Kent u het bericht “Bouwleges onterecht”? [1]
- Klopt het dat de gemeente standaard bouwleges int in gebieden met een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar en waar het innen van deze leges volgens een wetswijziging uit 2008 niet meer is toegestaan?
- Gaat het inderdaad maar om hooguit vijf mensen die de afgelopen jaren onterecht bouwleges hebben betaald?
- Bent u bereid alsnog alle mensen die onterecht bouwleges hebben betaald deze leges automatisch te vergoeden, ook als er niet binnen zes weken bezwaar is gemaakt?
- Deelt u de mening dat de gemeente niet mag profiteren van de onwetendheid van bewoners en bent u daarom bereid net als enkele andere gemeenten burgers bij een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar geen bouwleges meer in rekening te brengen?
[1] Haarlems Dagblad, 22 juli 2015
Schrijf een reactie via Facebook