Jan Gijzenkade moet fietspaden krijgen

WP_20160325_16_48_50_Pro.jpg25-03-2016 16:04 25-03-2016 16:04

Komend jaar wordt de Jan Gijzenkade tussen Rijksstraatweg en Vondelweg opnieuw ingericht. Tegelijk wordt de riolering vernieuwd. Aan de gemeenteraad werd gevraagd welke indeling de voorkeur heeft. De ChristenUnie heeft gepleit voor vrijliggende fietspaden aan beide zijden. Het lijkt er op dat hier een meerderheid voor is, maar dit wordt pas duidelijk als er een participatieronde is geweest met de buurt en er een voorlopig ontwerp is gemaakt.

Het college wil de weg inrichten met fietsstroken. Deze indeling is echter niet veilig. Raadslid Frank Visser: “De Jan Gijzenkade heeft een belangrijke ontsluitingsfunctie voor Haarlem Noord. Daarom mag er 50 km/uur gereden worden. Als je in het huidige wegprofiel fietsstroken maakt, creëer je schijnveiligheid. Auto’s zullen namelijk toch over de fietsstroken moeten rijden want de weg is te smal”.

Het college heeft geen voorkeur voor aparte fietspaden omdat dit ten koste zou gaan van de bomen langs de Jan Gijzenvaart. Visser: “Deze bomen kunnen echter blijven staan. Je kunt het fietspad realiseren op het bestaande voetpad tussen de bomen door. Je moet dan alleen niet de fundering aanpassen want dan beschadig je de bomen. Dat betekent alleen dat het asfalt iets sneller vervangen zal moeten worden omdat er sneller wortelopdruk van de bomen zal zijn. Dat is voor ons echter acceptabel omdat dit de weg veel veiliger maakt en meer ruimte creëert voor fietsers”

Wijkbewoners willen wel graag kunnen blijven wandelen langs het water. Visser:  “Hiervoor kan een smal turfpaadje komen langs de waterkant. Dat is ook veel aantrekkelijker dan het huidige asfaltpad tussen de bomen. Formeel gaat dit ten koste van een klein beetje groen maar in de praktijk wordt deze strook langs het water er denk ik alleen maar mooier op.

Een ander alternatief is om fietsen van west naar oost via een nieuwe fietsstraat over de zuidelijke oever van de Jan Gijzenkade te laten rijden. Visser: “Het risico is groot dat er toch fietsers via de huidige route zullen blijven fietsen. Een fietsstraat aan de zuidzijde van de Jan Gijzenvaart vinden wij wel een prima idee maar hier is op dit moment geen geld voor. Het is nu belangrijk dat de noordelijke route veilig en duurzaam wordt ingericht”

« Terug

Archief > 2016 > maart

Geen berichten gevonden