Kamerlid ChristenUnie opent tentoonstelling ballonvaart Teylers Museum

WP_20160429_16_19_48_Pro30-04-2016 12:19 30-04-2016 12:19

Vrijdag 29 april opende ChristenUnie Kamerlid Eppo Bruins samen met burgemeester Bernt Schneiders de tentoonstelling De luchtballon in het Teylers Museum. Deze tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de ballonvaart, vanaf het einde van de 18e eeuw tot het begin van de 20e. De nadruk ligt op de combinatie van avontuur en wetenschap. Er zijn veel unieke objecten uit diverse collecties te zien.

Eppo Bruins is wetenschapper en is in de Tweede Kamer namens de ChristenUnie woordvoerder onderwijs, wetenschap, economische zaken en infrastructuur waaronder ook luchtvaart. Daarnaast is hij in zijn vrije tijd crewlid van een ballonteam. Hij gaf tijdens de druk bezochte opening een inleiding aan de hand van een aantal hardnekkige mythes over ballonvaart.

In 1783 – één jaar voordat Teylers Museum zijn deuren opende – werd een eeuwenoude droom werkelijkheid: vliegen. De uitvinding van de luchtballon inspireerde wetenschappers, avonturiers, en kunstenaars en veroorzaakte in de 19de eeuw een ware ballonrage. Het Teylers Museum komt daarom met familietentoonstelling met bijzondere foto’s, films, prenten en objecten uit de ballonvaart. Met virtual reality beleef je het spannende gevoel om het aardoppervlak te verlaten, net als de pioniers van toen!

‘Aeronauten’ en hun luchtballonnen zorgden in de loop van de 19de eeuw voor spanning en sensatie op kermissen en andere evenementen. Met gevaar voor eigen leven gingen zij de lucht in. Bovenin de atmosfeer was nauwelijks zuurstof en de ballons dreven onbestuurbaar op de wind. In 1865 kwam de grootste ballon ter wereld naar Nederland. De beroemde fotograaf en schrijver Félix Nadar organiseerde in Amsterdam een veelbesproken demonstratie van zijn reuzenballon met daaronder een compleet ingericht huisje. Bezoek de reconstructie van dit huisje en ga in de studio van Nadar als een echte ballonvaarder op de foto.

Ondanks de komst van het vliegtuig blijft de luchtballon fascineren. Rijke avonturiers zoals Richard Branson doen nog altijd verwoede pogingen om records te verbreken met ballonvaarten. Ballonfestivals trekken duizenden bezoekers. De tentoonstelling laat al deze hoogte- maar ook dieptepunten zien en is te bezoeken t/m 28 augustus 2016.

« Terug

Archief > 2016 > april

Geen berichten gevonden