ChristenUnie pleit bij recreatieschap voor windmolens
Tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van het recreatieschap Spaarnwoude heeft ChristenUnie-raadslid Frank Visser ingesproken over het programma Duurzaam Spaarnwoude. "Dit programma moet leiden tot een gezonde financiële situatie maar de uitvoering gaat erg traag. Verder wil de provincie de vervanging van de windmolens in de Waarderpolder tegenhouden terwijl dat juist geld kan opleveren."
Voorzitter, ik spreek hier in als raadslid van de ChristenUnie in Haarlem en als bezorgde bewoner wiens voortuin bijna grenst aan het recreatieschap en het groen en de kwaliteit hiervan erg belangrijk vindt. Ik wil u graag twee punten meegeven over het stuk onder agendapunt 5 over de voortgang van het programma Duurzaam Spaarnwoude.
Ten eerste is dat de algemene financiële situatie. Omdat ik de agenda pas laat zag heb ik mijn bijdrage niet kunnen afstemmen met andere fracties maar ik weet dat de gemeenteraad van Haarlem zeer breed het standpunt deelt dat het herstel van de financiële situatie van het recreatieschap veel te traag gaat. Vandaag besluit u over de voortgang van het project Duurzaam Spaarnwoude dat moet leiden tot een gezonde financiële situatie. Er staan in het stuk 3 scenario’s. Alleen als u volgens scenario 1 vrijwel alle geplande projecten realiseert duikelen we rond 2020 niet in het rood. Terecht dat u daarom kiest voor dit scenario en dat u vaart wil maken. Wat dit betreft steun ik het voorstel van harte.
Maar wat doet u om deze vaart erin te krijgen? In 2016 wordt maar een beperkt deel van de noodzakelijke projecten opgepakt en er zijn nog erg veel onzekerheden. Bij veel andere projecten lees ik dat het gaat om “waakvlam” projecten. Waar is de urgentie? Wat is de planning, wat zijn de deadlines? Het staat niet in het stuk… Het is allemaal vrijblijvend. Ik lees ten opzichte van een jaar geleden ook weinig nieuws. Het schap draait ondertussen jaarlijks verlies! In het bedrijfsleven zou het bij zo’n financiële situatie alle hens aan dek zijn. Maar nee, u sorteert nu al voor dat veel projecten het niet zullen halen door te dreigen met draconische maatregelen die waarschijnlijk nog minder draagvlak zullen hebben zodat gemeenten zich wel gedwongen zullen voelen om meer bij te gaan dragen. U noemt zelfs al de bedragen die alle deelnemers dan extra op tafel zouden moeten leggen. ChristenUnie Haarlem vraagt u om meer tempo bij de uitvoering en uiterlijk in september om een concreet plan dat zorgt dat alle maatregelen of alternatieven daarvoor binnen 2 jaar worden gerealiseerd. Anders voorspel ik u dat onze gemeenteraad uw begroting en jaarverslagen zal afkeuren, juist omdat wij de toekomst van Spaarnwoude zo belangrijk vinden!
Dan mijn tweede punt. In de huidige situatie kun je het niet veroorloven zomaar nee tegen projecten te zeggen. Toch lees ik dat u vandaag wilt besluiten met 1 project te stoppen. Dat is de plaatsing en verplaatsing van windmolens. De enige reden ik citeer: “Doelstelling wordt niet behaald door het beleid van de provincie”.
De gemeenteraad van Haarlem wil al jaren dat de verouderde windmolens in de Waarderpolder die al tijden stil staan worden vervangen. Deze windmolens staan op een bedrijventerrein en veroorzaken geen hinder. Het draagvlak voor deze molens is erg groot. Een simpele maatregel dus die duurzaam is en snel geld in het laatje brengt. Ik kan het niet aan de Haarlemse kiezers verkopen dat Haarlem straks mogelijk anderhalve ton per jaar meer moet bijdragen aan het recreatieschap omdat de provincie Noord-Holland koppig is en zelfs vervanging van molens die er al jaren staan niet toestaat. U kunt dat ook niet uitleggen. Op het rijtje is ook ruimte voor 1 of 2 nieuwe molens. Dit past goed in het provinciale beleid om te kiezen voor lijn opstellingen. Als de provincie ook dit wil tegenhouden dan vind ik dat het principe van subsidiariteit met voeten wordt getreden. Ook elders in Spaarnwoude zijn er kansen voor windmolens, maar ik heb er alle begrip voor dat dit gevoeliger ligt en het lijkt mij dat met name de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de gemeente Velsen een doorslaggevende stem in moeten hebben.
Ik wil u er op wijzen dat het recreatieschap een gemeenschappelijke regeling is waarin de provincie niet de enige partij is. Ik wil dan ook dringend verzoeken het project windmolens alleen al om financiële redenen niet stop te zetten maar op zijn minst te laten staan in het programma en het liefst zelfs te versnellen. Tenslotte wil ik benadrukken dat de hele Haarlemse gemeenteraad een groene invulling van Spaarnwoude als buffer tussen de steden erg belangrijk vindt en dit groene karakter wil koesteren. Ik dank u wel.
Tijdens de vergadering heeft het algemeen bestuur van het recreatieschap besloten een brief naar het college van Gedeputeerde Staten te sturen over het windmolen standpunt van de provincie. Alle deelnemende gemeenten aan het recreatieschap willen meer ruimte hiervoor. De gedeputeerde gaf aan dit gezien het provinciale coalitieakkoord niet te kunnen steunen. Daarom zal namens het recreatieschap één van de wethouders deze brief gaan tekenen. Over het tempo van de overige maatregelen is verder vergaderd in een besloten vergadering.
Schrijf een reactie via Facebook